Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яке свято 30 березня?

У четвер, 30 березня 2023 року, триває 399 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишилося 280 днів. Нині іменини святкують Олександр, Олексій, Віктор, Гаврило, Макар, Павло, Ірина.

Інформатор розповість чим прикметна сьогоднішня дата.

30 березня вшановується пам’ять Олексія – чоловіка Божого, що жив аскетичним побожним життям. Цей день нерідко називають водотоком чи пролитим глечиком, оскільки саме кінець березня знаменується відлигами. Вважається, що на Теплого Олекси не треба сваритися та гнівити Бога та пам’ятати про мандрівників.

День прогулянки в парку є неофіційним святом, яке відзначається щорічно 30 березня. Подія присвячена возз’єднанню людини та природи. Ходьба пішки є чудовим способом підтримувати хорошу фізичну форму, не докладаючи особливих зусиль. Крім того, прогулянки на свіжому повітрі спонукають уважніше прислухатися до власних думок та поговорити сам на сам із собою. В Америці це свято є дуже популярним – люди одягають зручне взуття, беруть друга та йдуть у найближчий парк. У США нараховують близько 423 національних парків на відкритому повітрі.

День олівця заведено відзначати щорічно 30 березня. Саме це число у 1889 році вважалося днем народження писемного інструменту. Слово «олівець» походить від старої назви свинцю – «олово». Саме з цього матеріалу було виготовлено перший письмовий інструмент. Свинець був не надто зручним, бо залишав блідий слід на папері. Тоді було вирішено використовувати у письмовій справі графіт, який малював виразніше та відразу впадав у око.

День олівця

Всесвітній День біполярного розладу, що відзначається щорічно 30 березня, був започаткований за ініціативи Міжнародної спільноти біполярних розладів. Метою заходів є підвищення рівня обізнаності населення про людей, які мають розлади біполярного спектра. Завдяки міжнародному об’єднанню подія дає змогу створити платформу для глобальної освіти з питань біполярності та відкритого діалогу між людьми. День біполярного розладу допомагає людям знайти спільну мову та дає доступ до інформації, що може надихнути суспільство до прийняття хвороби.

Історичні дати:

1853 — у львівській аптеці засвітилася перша гасова лампа, сконструйована Й. Зегом, І. Лукасевичем, А. Братковським;
1856 — підписання Паризького договору. Кінець Кримської війни.
1858 — Гаймен Ліпмен з Філадельфії отримав патент на олівець з гумкою на торці;
1867 — усього по два центи за акр Російська імперія продала США Аляску та Алеутські острови;
1888 — велика пожежа знищила третину будинків міста Сколе на Бойківщині;
1917 — кияни повалили пам’ятник Столипіну на нинішньому Майдані Незалежності;
1918 — більшовики влаштували у Баку 3-денну різанину, в ході якої загинуло близько 12 тисяч азербайджанців;
1922 — у Києві створений театр-студія «Березіль» (нині Харківський академічний український драматичний театр імені Тараса Шевченка).
2014 — у Харкові вперше прозвучала пісня про Путіна (Путін — **йло!)

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору