Інформатор Коломия

ВЛАДА

Що нарубали озеленювачі в Коломиї: вражаюча п’ятирічка | частина 1

Про вирубку дерев Інформатор пише часто і наполегливо, щиро сподіваючись, що колись ця бетонна стіна дасть тріщину. Громада на зустрічі з міським головою біля Шевченківського озера дала владі міста зрозуміти: за те, що нам цінне – будемо стояти до кінця.

Сьогодні Інформатор оприлюднюємо частину кількарічного дослідження екоактивіста, багаторічного фахівця в лісогосподарстві Василя Лютака.

Якщо аналізувати останні роки, знесення зелених насаджень набуло масового характеру в нашому регіоні. Особливо турбують часті зрізки здорових дерев цінних порід, адже це  Перший випадок припав ще на 2018 рік.

Замість дубів – смітники

2018 року на вул. Карпатська, 53, де раніше була автобусна зупинка, а сьогодні збудовано магазин «Експрес», зрізали 3 здорових столітніх дуби. Причина – облаштування тут контейнерів для сміття. Діаметр пнів  – 60-80 см. За зрізом видно, що дерева були без пошкоджень.

За даними Василя Лютака звідси вивезли біля 13 кубів дуба. Таксова вартість такої цінної породи деревини починається від 5 500 грн за 1 м. куб.

До слова дерево породи дуб звичайний може рости 1000 років і більше. Наприклад, біля садиби Григорія Сковороди росте дуб, який має 1600 років.

Виникає питання: чим так дошкуляли магазину столітні велетні? Чому би власнику магазину «Експрес» не влаштувати під дубами місце для відпочинку, де відвідувачі магазину могли би з’їсти морозиво або випити прохолодні напої, а дуби би своєю розкішною кроною давали прохолоду і кисень.

При розмові з представниками управління комунального господарства міської ради  і спеціалістко. Людмилою Білейчук на запит Василя Лютака надали документи на знесення цих дубів, все в нормі. Як кажуть, папір витримає все. Дивує лише одне: як піднялася рука представника Державної екологічної інспекції області підписати акт обстеження на знесення цих дерев.
2019 рік.

Зрубані дерева біля собору і руйнація церковного насипу

Під виглядом проведення освітлення вулиці Кринична, було вирубано декілька десятків дерев, переважно акації та липи. Ці дерева виконували особливо-захисні функції по захисту схилу біля Собору Архистратига Михаїла, що на проспекті Грушевського.

Внаслідок цього через короткий час почався зсув ґрунту та ерозія схилу. Декілька мільйонів гривень від підприємців, діаспори та прихожан пішло на те, щоб виправити помилку відповідних служб, які дали дозвіл на рубку берегоукріплюючих дерев.

фото Ліліани ОдосійУ листопаді 2022 року біля собору освятили дерев’яну скульптури, виготовлені зі зрубаних дерев. Діва Марія та Ісус авторства Тараса Мацюка, родом з Ланчина, тепер запрошують до молитви. А проте все ж таки зелень – це наше чисте повітря, міцні береги та нормальні процеси в ґрунтах. Людство досі не вигадало нічого, чим можна замінити живе дерево.

Масові зрізки: початок

До активних дій влада перейшла 2021 року.

Згідно акту обстеження №277/2021 від 27.09.21р., підписаного комісією, яка призначена виконавчим комітетом Коломийської міської ради, знесено 17 дерев по вул. І. Франка, Винниченка та Гетьманській таких порід, як ясен звичайний, туя західна, акація біла.

В акті обстеження вказано, що всі дерева знаходяться в задовільному стані, а відтак причини знесення, вказані в акті, суперечать Постанові КМУ №1045 від 01.08.2016р., оскільки знесення насаджень під реконструкцію та ремонт тротуару і облаштування паркування для автомобілів Постановою не передбачено.

 

В пункті 2 1-го абзацу сказано, що “видалення зелених насаджень здійснюється у разі будівництва об’єктів архітектури на підставі ст.34 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”.

Це були тільки перші тривожні сигнали.

У наступній публікації поговоримо про 2022 рік, в якому Коломия втратила сотні дерев, серед них більшість – дуби, ясени, явори і вічнозелені хвойні. Проаналізуємо також вартість деревини і спробуємо вирахувати, скільки сотень тисяч “спалили” (чи ні?) у міських котельнях.

стаття створена за матеріалами Василя Лютака,

голови громадської організації

«Екологічне товариство «Зелений світ».

Нагору