Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Не тільки День сміху: які свята відзначають 1 квітня?

Субота – 1 квітня 2023 року, триває 401 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишилося 278 днів. Нині іменини святкують: Інокентій, Клавдій, Софія, Маріанна, Дмитро, Дарія, Макар.

Інформатор розповість, що сьогодні святкують в Україні та світі.

Щорічно 1 квітня ми відзначаємо День сміху або День дурнів — позитивне весняне свято. Назва говорить сама за себе — цей день має бути жартівливим та веселим. Однією з обов’язкових умов 1 квітня є дотепні розіграші. Їм піддаються друзі, колеги, родичі — всі, хто має почуття гумору та з ким приємно посміятися разом.

В цей день доводиться проявляти максимум своїх творчих здібностей, адже розіграші мають бути не тільки смішними, а й неочікуваними та необразливими, а жарти — викликати щирий сміх і приємні емоції. Попри те, що свято неофіційне, воно дуже популярне в багатьох країнах, і кожна має для нього свої особливі традиції.

1 квітня кожного року відзначається екологічне та за сумісництвом професійне свято орнітологів – Міжнародний день птахів. В Україні, яка тоді входила до складу СРСР, подію вперше відсвяткували в 1924 році. Дату святкування обрано на честь дати підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів у 1902 році. 1 квітня – це день зустрічі пташок, які прилітають з теплих країв та день подяки за старанну працю орнітологам, адже саме вони знають про птахів усе.

Міжнародний тиждень Pooper Scooper.

Метою Міжнародного тижня Pooper Scooper є підвищення обізнаності щодо самого пристрою, привернення уваги до важливості усунення фекалій з громадських місць та залучення людства до прибирання за своїми домашніми тваринками.

Збирати екскременти собак та кішок – дуже гарна звичка. Таким чином ми здатні зменшити розмноження паразитів, інфекцій та мікробів, а також забезпечити чистоту парків.
Важливо дбати про екологічні способи прибирання, зокрема, обирати пакетики для фекалій, що розкладаються.

Щорічно 1 квітня власний день народження відзначає популярний міцний напій – коньяк – День коньяку. Річ у тім, що саме 1 квітня вважається найоптимальнішим часом для початку приготування напою. Витриманий коньяк розливають по бочках до цієї дати, а потім настає момент для «народження» нової партії. Ці правила були встановлені ще в 1909 році у Франції.

1 квітня кожного року відзначається День розчинної кави. Дата святкування обрана на честь дати офіційної презентації цього напою в 1938 році у Швейцарії. Хімік Макс Моргенталер працював над створенням розчинної кави цілих сім років.

Щорічно 1 квітня власний день народження відзначає долар, бо саме цього дня у 1778 році Олівер Поллок вигадав доларовий знак, взявши за зразок абревіатуру монети Іспанії. На той час іспанські песо були розповсюджені в Америці. Проте, за іншою версією, доларовий знак узято конкретно з герба, знову ж таки, Іспанії.

Міжнародний день веселощів на роботі має за мету залучення суспільства до згуртування з колегами, виховання дружніх відносин на робочому місці та сприяння розвитку творчих здібностей.

До 1 квітня влаштовують веселі змагання, розіграші, різноманітні ігри тощо. День веселощів на роботі покликаний створити позитивний настрій кожному співробітнику.

Щорічно в першу квітневу суботу світ відзначає цікаве та веселе свято – Міжнародний день битви подушками. Такий флешмоб з’явився в 2008 році та швидко здобув популярність. Правила боїв полягають у тому, щоб одночасно бити одне одного подушками. Заборонено чіпати людину без подушки й того, хто тримає камеру.

Ця подія має за мету залучення людства до спільних веселих розваг, допомогу у звільненні від стресу та пошуку нових друзів.

Щорічно 1 квітня світ відзначає досить нестандартну, але цікаву сучасну подію – День їстівної книги (або Міжнародний фестиваль їстівних книжок). Свято започаткували Беатріс Корон з Джудіт Хоффберг у 2000 році. До Фестивалю їстівної книжки усі прихильники літератури збираються разом, влаштовують різноманітні конкурси з їстівних книжок, завдяки котрим можна як насолодитись неймовірним виглядом страви, так і скуштувати її. Також існують спеціальні номінації «книжкових страв», згідно з якими нагороджують кулінарів.

Кожного року 1 квітня відзначається народне свято – День пробудження домового. Наші предки вважали, що з настанням холодів домовий засинає, а навесні, після весняного рівнодення, прокидається для зустрічі тепла.

День обізнаності про вовчак – важлива щорічна подія, метою якої є підвищення обізнаності про це хронічне аутоімунне захворювання, яке вражає мільйони людей у всьому світі. Цей день (Lupus Alert Day) відзначається 1 квітня кожного року та організовується різними організаціями та групами захисту прав людини по всьому світу.

Цей день в історії:

  • У 1778 році нью-орлеанський бізнесмен Олівер Поллок придумав знак долара — $.
  • 1875 рік — англійська “Таймс” стає першою у світі газетою, що подає тижневий прогноз погоди.
  • 1889-й — у Чикаго з’явилася в продажу перша посудомийна машина, створена Джозефіною Кокрейн.
  • 1890 року бельгійський емігрант Шарль Ван Деполь одержав у США патент на троллейбус.
  • В 1923-му вийшов перший номер радянського журналу “Огоньок”.
  • 1950 рік — першоквітневий жарт про НЛО.
  • 1967 рік — в СРСР прем’єра фільму “Кавказька полонянка”.
  • В 1973 році в Одесі вперше відбувся фестиваль “Гуморина”.
  • 1976 року заснували компанію Apple.
  • У 2009  році відбулася  шоста хвиля розширення НАТО: членами Альянсу стали Албанія й Хорватія

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору