Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

3 квітня: яке сьогодні свято

У понеділок, 3 квітня 2023 року, триває 403 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишилося 276 днів. Нині іменини святкують: Антон, Бенедикт, Афанасій, Хома, Яків, Кирило, Филимон, Федір.

Інформатор розповість, що сьогодні святкують в Україні та світі.

У понеділок шостого тижня Великого посту починається Шоста седмиця Великого посту.

День дитячої йоги. Подія з’явилась у 2016 році. Метою Дня дитячої йоги є підвищення поінформованості суспільства щодо позитивного впливу йоги на дитячий організм, залучення до занять йогою молодшого покоління.

День народження мобільного телефона. Цього дня в 1973 році Мартін Купер презентував світові перший мобільний телефон, здійснивши, до того ж, перший в історії дзвінок

День народження кавомолки (кавниці). Саме цього дня у 1829 році Джеймс Каррінгтон запатентував ручну кавомолку. Пристрій для перемелювання кавових зерен значно спрощує та прискорює процес приготування кави. Від ступеня помелу залежить також смак.

День народження кавомолки

Всесвітній день вечірки. Подія виникла в 1996 році. До створення такого дня підштовхнув роман Ванни Бонта під назвою «Політ». Річ у тім, що книга розповідає фантастичну історію зі зворотним відліком часу, згідно з якою роман завершується в 2000 році, а саме 3 квітня, коли уся планета відзначає масштабне свято задля єднання людства.

День народження відзначає штрих-код, бо саме цього дня в 1973 році компанія IBM показала світові розробку штрихового коду, яку спільно створили Норман Джозеф Вудланд та Бернард Сільвер. Штрих-код являє собою графічну інформацію, котру наносять на необхідний предмет для ідентифікації товару. Штрихові коди зчитують за допомогою інших технічних засобів.

День народження штрих-коду

День твіду. Твід – це така фактурна еластична тканина з вовни, котра м’яка на дотик, досить важка та має у складі ворс. Тканина з’явилась у 18 столітті в Шотландії та Ірландії. Спочатку її використовували лише фермери, а вже в 19 столітті твід увійшов в гардероб аристократичної спільноти. Коко Шанель була першою з модельєрів, хто зацікавився твідовим одягом та зробив його модним.

Всесвітній день водних тварин (World Aquatic Animal Day (WAAD)) – щорічна подія, присвячена виключно водним тваринам. Метою цього дня є поширити інформацію про цих, часто забутих диких тваринах, які мешкають у воді чи поблизу неї. А це не тільки риби, восьминоги, корали, кити та дельфіни. До цієї групи входять полярні ведмеді, пінгвіни, а також земноводні та морські птахи.

Всесвітній день водних тварин

Історичні події:

1933 — у Херсоні український хірург Юрій Вороний вперше у світі виконав клінічну пересадку нирки (26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка)
1933 — літак уперше перелетів через Еверест
1940 — почалися розстріли польських офіцерів із радянських таборів у Старобільську, Осташкові, Козельську («Катинська трагедія»)
1953 — звільнені та поновлені на роботі усі обвинувачені в останній сталінській репресивній «справі лікарів»
1973 — заснована літературна премія імені Павла Тичини

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору