Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломия долучилася до всесвітньої акції “Писанки для України”

У суботу, 1 квітня, вже вдесяте відбулась традиційна Всесвітня акція «Писанки для України”, започаткована 2014 року в Канаді й США Кеті Шенфелдер-Верреллі.

Пише Інформатор з посиланням на Музей писанкового розпису.

Щороку до цього мистецького заходу долучається дедалі більше писанкарів з багатьох країн світу. Особливо численною писанкарська спільнота була торік, після повномасштабного вторгнення росії, коли всі молились і писали писанки з думкою про перемогу України.

Особливістю цьогорічної акції, участь в якій взяла рекордна кількість учасників, стала двогодинна онлайн-зустріч з українськими писанкарями, яку чудово модерувала співорганізаторка заходу, мисткиня й дослідниця народного мистецтва Марія Рипан з Торонто.

Дружнє спілкування розпочали вітальним словом генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук та завідувачка Музею писанкового розпису Оксана Ясінська, яка провела коротку екскурсію. Завдяки зум-зв’язку писанкарі з різних куточків світу змогли побачити оновлену музейну експозицію та всіх учасників майстер-класу, які того дня писали писанки під керівництвом наукової співробітниці музею Ірини Блонської, коломийських писанкарок Світлани Стадник, Ірини Глубіш, Ірини Віровської та Іванки Федорак.

Зворушливою була зустріч з відомим у мистецькому світі Олегом Кіращуком, який з перших днів повномасштабного вторгнення знову змінив писачок на зброю та боронить нашу Батьківщину. Завдяки сучасним засобам комунікації хоча б на коротку мить знаний писанкар зміг доєднатися до колег.

Саме цього дня стало відомо, що ми стали на крок ближче до внесення до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства української писанки та, зокрема, гуцульської, про що повідомив Олександр Буценко – фасилітатор з питань НКС Глобальної мережі ЮНЕСКО, директор акредитованої в ЮНЕСКО недержавної організації “Демократія через культуру”.

Наповнені світлом і теплом були виступи відомих дослідників і писанкарів, які ревно бережуть традиції та творять сучасні авторські композиції, навчають писати писанки і дорослих, і дітей, волонтерять, наближаючи нашу Перемогу. Зокрема, Віри Манько та Марії Іванишин зі Львова, Тетяни Коновал і Зої Сташук з Києва, Вікторії Степанюк з Рівного, Дарини Гули із Сум, Маріанни Любас з Кривого Рогу, Наталі Суруджій та родини Беженарів з Чернівців, Віри Борис та Руслани Захарків з Косова, Параски Плиторак з Космача, Тетяни Семенець з Тернополя…

Загалом всесвітня акція тривала впродовж дванадцяти годин, єднаючи понад трьохсот писанкарів з різних країн нашої планети, що писали писанки зі спільними думками, молитвами й прагненнями про Перемогу й мир.

Джерело: Оксана Ясінська

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору