Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

5 квітня: яке сьогодні свято?

У середу, 5 квітня 2023 року, триває 405 доба протистояння українців російському окупанту. До Нового року залишилося 274 дні. Нині іменини святкують: Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Георгій, Ілля, Лідія, Макар, Никон, Пелагея, Сергій.

Інформатор розповість, що сьогодні святкують в Україні та світі.

Щорічно 5 квітня Україна відзначає укладення першої конституції України, бо саме цього дня в 1710 році гетьман Пилип Орлик на козацьких зборах біля Тягині склав конституційний договір нашої держави.

Більше у статті: Конституція, яка випереджає час

День чистої карми. Подію започаткував Ембер Ніколя Ділгер у 2005 році. Метою Дня чистої карми є привернення уваги людства та залучення до вторинної переробки відходів і повторного їх споживання. Таким чином кожен із нас має можливість очистити не лише карму, а й Землю.

До теми: У Коломиї запрацювала сортувальна станція

День неонатолога. Перший лікар в житті маленької людини – Неонатолог. Основними пацієнтами неонатологів є новонароджені, які хворіють або потребують спеціалізованої медичної допомоги через передчасні пологи, низьку масу тіла, внутрішньоутробну затримку росту, вроджені вади розвитку, сепсис, бронхо-легеневу дисплазію або асфіксію в пологах.

Міжнародний день супу. Кажуть, щоб зрозуміти будь-яку національну кухню, треба спробувати її супи. В світі немає жодної країни, яка б не мала своєї версії цієї вічної страви. Кожна з них унікальна, бо є відображенням певної культури, яка її створила. Тарілка смачного, запашного супу втілює в собі прості життєві цінності — тепло, спокій, домашній затишок. Зазвичай суп — це рідка страва, приготована  шляхом поєднання м’яса та овочів з бульйоном чи іншою рідиною. Найчастіше суп подається теплим, але бувають і холодні варіанти. Страва настільки популярна у всьому світі, що навіть існує  Міжнародний день супу, який відзначається щороку 5 квітня.

Історичні дати: 

1710 — біля сучасних Бендер новообраний гетьман Війська Запорозького Пилип Орлик уклав зі старшиною та козацтвом «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького»
1722 — нідерландський мореплавець Якоб Роггевен відкрив Острів Пасхи
1818 — війна за незалежність Чилі: армія Хосе де Сан-Мартіна та Бернардо О’Гіґґінса перемогла іспанських роялістів
1913 — Нільс Бор завершив першу з трьох статей, що сформували успішну атомну модель, на якій побудована стара квантова теорія
1919 — французькі окупаційні війська залишили Одесу
1933 — за рішенням суду Ліги Націй Норвегія віддала Данії окуповану Східну Грендандію
1933 — указ, підписаний Ф.Д. Рузвельтом, забороняв американцям володіти золотом (обмеження діяло до 1974 р.)
1951 — перше застосування апарату штучного кровообігу при відкритій кардіотомії в Міннеаполісі, Міннесота
1992 — почалася облога столиці Боснії Сараєва місцевими сербами під час Боснійської війни
2001 — Верховна Рада ухвалила Кримінальний кодекс України

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору