Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день: свята, іменини, пам’ятні дати 6 квітня

погода у Коломиї

У четвер, 6 квітня, відзначають Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку. Віряни вшановують пам’ять преподобного Захарія. В Україні триває 407-й день війни в Україні. До Нового року залишилося 269 днів. Іменини сьогодні мають Артем, Захар, Петро, Яків.

Все про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

Світські свята

  • Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку
  • День робітника слідчих органів
  • Всесвітній день настільного тенісу
  • День армії США
  • День боїв на подушках
  • День мультфільмів
  • День свіжого пива
  • Національний день попкорна з карамеллю в США
  • День тефлону
  • Міжнародний День тартана (орнамент, утворений саржевим переплетенням ниток, заздалегідь забарвлених в різні кольори, в результаті чого утворюється картатий візерунок, що складається з горизонтальних і вертикальних смуг. Свято особливо гаряче шанується на своїй батьківщині, в Шотландії)
  • Міжнародний день асексуальності
  • Міжнародний день карбонари
  • Міжнародний день обслуговування доріг ( у всьому світі відзначається в перший четвер квітня)
  • Національний день сіамських котів в США.

Релігійні свята

6 квітня Церква згадує святителя Артемія Селевського та преподобного Захарія Постника Києво-Печерського. Також сьогодні починається підготовка до свята Благовіщення.

Святитель Артемій народився в І столітті, в Селевкії Пісідійській (зараз це Туреччина), тому отримав прізвисько – Селевкійський. Але через особливості написання з часом його ім’я стало звучати як “Селевський” і “Солунський”.

Артемій Селевський вів праведне життя, був благочестивою і доброчесною людиною. Апостол Петро зробив його першим єпископом міста. Артемій був мудрим наставником і прославився як заступник всіх бідних і гнаних. Помер святитель у глибокій старості.

Також християни відзначають нині день пам’яті преподобного Захарії Постника
Преподобний Захарія Постник жив у XII-XIV століттях і був ченцем у Києво-Печерській лаврі, в Дальніх печерах. Своє ім’я Постник отримав тому, що дотримувався дуже строгого посту. Іноді він їв лише після заходу сонця і нічого більше, крім трави.

Преподобний прославився тим, що молитвою міг вигнати біса і зцілити душу. Своїм постом і праведним життям він удостоївся бачити ангелів. Святі мощі Захарії спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

В західній християнській традиції сьогодні – Великий четвер.

Сьогодні святкують Песах – найдавніше з єврейських свят, воно пов’язано з однією з найважливіших подій в єврейській історії – з Виходом з єгипетського рабства близько 3300 років тому, в 2448 за єврейським календарем.

Народне свято

6 квітня в народі прозвали Артемон – Дери полоз.

З цього приводу традиційно проводилися обряди вигнання нечистих сил. Для цього розпалювали багаття, підпалювали палицю від нього і обходили з нею навколо будинку за годинниковою стрілкою. Робити це намагалися ввечері, щоб злі духи завжди оминали житло.

Хто народився цього дня

6 квітня народилися англійський філософ, історик і економіст Джеймс Мілль, англійський натураліст, винахідник акваріума Філіп Госсе, український бандурист, поет і бард Едуард Драч, український архітектор Тарас Довженко, український футболіст та тренер Іван Гецько, українська поп-виконавиця, народна артистка України Ірина Білик.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору