Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Лазарева субота: чому вона має таку назву та які прикмети цього дня

Рівно за 8 днів до Великодня християни відзначають Лазареву суботу. Цей день отримав назву від імені святого Лазаря, якого воскресив Ісус Христос.

Інформатор вирішив дізнатися історію та більше фактів про це свято.

Субота шостого тижня Великого посту називається Лазаревою через диво воскресіння. Сам Лазар був другом Ісуса.

Одного разу Лазар захворів і помер – це сталося за чотири дні до приходу Ісуса до Віфанії. Почувши про його смерть, Ісус заплакав, став молитися, а після велів забрати камінь від печери, де був похований Лазар і сказав: “Лазар! Іди геть”. Лазар воскрес і вийшов з печери. До цього випадку Христос ще двічі воскрешав людей: спочатку воскресив сина наїнської вдови, другий раз – дванадцятирічну доньку Іаіра. Після третього воскресіння Ісуса всі прийняли як посланника Всевишнього – він увійшов до Єрусалиму, як цар, при великому скупченні народу. Саме тоді іудейські старшини і вирішили вбити Христа. Лазар після воскресіння прожив ще 30 років – він став єпископом на Кіпрі. Після смерті його мощі перенесли в Царгород.

Прикмети дня пов’язані з вербою. Вважається, що в Лазареву суботу потрібно взяти в ліву руку гілочку верби, прочитати молитву “Отче наш” і перехрестившись, попросити у Бога благополуччя для себе і близьких і процвітання для дому.

У Лазареву суботу дозволяється вживати олію, а на стіл в цей день, незважаючи на Великий піст, обов’язково ставили ікру – як символ нового життя.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору