Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що відомо про українську РСЗВ, яка стала символом Вербної неділі 2023

“Не я б’ю – верба б’є” нині має подвійний сенс. Все тому, що на озброєнні ЗСУ є реактивна система залпового вогню з поетичною назвою “Верба”. На тлі російсько-української війни ця арт-система стала символом Вербної неділі 2023 року.

Пише Інформатор, посилаючись на Інформатор України.

Користувачі мережі поширюють зображення РСЗВ “Верба” зі словами: “Не я б’ю – верба б’є”. В соцмережах можна знайти багато подібних зображень.

Це озброєння є модифікацією радянського БМ-21 “Град”, яку розробили в Україні в Харківському КБ ім. Морозова в середині 2000-них. Основна відмінність від “Граду” полягає в тому, що систему залпового вогню встановили на базі автомобіля КрАЗ-6322, який у 2008 році став головним авто ЗСУ, а заодно значно модернізували й системи наведення та заряджання. У 2015 році було продемонстровано перший дослідний зразок. На озброєння систему взяли у 2015 році.

До теми: Вітальні листівки з Вербною неділею від Інформатора

Чим “Верба” відрізняється від “Граду”

Крім шасі, на якому її розміщено, РСЗВ “Верба” має низку вдосконалень, зокрема розробка отримала сучаснішу систему навігації та зв’язку. Є також система автоматичного вирівнювання і стабілізації платформи й канали захищеної передачі даних.

Завдяки технологічним рішенням вдалося скоротити час на підготовку до стрільби в 5 разів. Розроблена також заряджальна машина, що дає можливість вести вогонь із РСЗВ та перезаряджати установку в автоматичному режимі. За використання заряджальної машини час перезарядки триває 10 хвилин. На “Градах”, які заряджають вручну, на перезарядку йшло від години до двох.

Завдяки просунутій транспортній платформі на КрАЗ, “Вербу” можна використовувати на різних типах доріг та бездоріжжі. РСЗВ може швидко пересуватися з місця на місце, що життєво необхідно в сучасних умовах ведення бою. Ракети, які використовуються в РСЗВ “Верба”, мають дальність стрільби до 40- 70 кілометрів і можуть нести різні типи бойових навантажень: фугасні та кумулятивні боєголовки.

Тактико-технічні характеристики такі:

  • екіпаж — 5 осіб;
  • дальність стрільби — до 40–70 км;
  • кількість стартових установок — до 40 (у різних модифікаціях);
  • калібр ракет — 122 мм;
  • час підготовки до запуску — приблизно 10 хвилин;
  • максимальна швидкість пересування — до 85 км/год;
  • вага ракети — від 34 до 43 кг (залежно від типу бойового навантаження);
  • тип бойового навантаження — фугасні, кумулятивні та інші;
  • маса — 20 400 кг.

РСЗВ “Верба” було випущено близько 50 штук. Озброєння активно використовувалось під час повномасштабної війни.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору