Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Страсний тиждень: як правильно підготуватися до Великодня 2023

Страсний тиждень – період, присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя. Це період особливих молитов і обмежень. Сьогодні нам всіє є про що особливо гаряче помолитися.

А тому Інформатор вирішив поділитися настановами духовенства на ці дні.

У 2023 році для католиків великий піст тривав з 22 лютого до 6 квітня, тож Страсний тиждень припадав період з 2 по 7 квітня.

У  православних та греко-католиків Великий піст розпочався 27 лютого та закінчиться 15 квітня. Відтак 16 квітня відзначатиметься Великдень, якому передує Страсний тиждень або ж Страсна седмиця

Страсний тиждень 2023 по днях

Страсний тиждень є одним з найбільш священних періодів для християн у всьому світі. Кожен день цього тижня має чітке значення та називається Великим. У цей час у храмах відбуваються урочисті служби та підготовка до Великодня.

10 квітня – Великий Понеділок є днем, коли віряни згадують про страждання патріарха Йосифа, якого продали брати в Єгипеті та сказали його батькові, що його розірвали звірі. Йосип став праобразом Спасителя, який також страждає за людей. У перший день Страсного тижня починають виготовляти освячене миро, яке застосовують для помазання після хрещення. Також велика увага приділяється прибиранню будинку.

11 квітня – Великий Вівторок є днем, коли християни згадують, як Ісус викрив фарисеїв і книжників, та його притчі про Страшний суд та кінець світу. Також віруючі завершують дрібні домашні справи та готують до Великодня житло, вбрання, скатертини та святкові рушники.

У Великий Вівторок основним мотивом Богослужіння є згадка про десятьох дів з євангельської притчі. Служба цього дня закликає нас уподібнитися до п’яти мудрих дів, які з запаленими світильниками очікували Жениха і ввійшли з Ним у весільну світлицю на відміну від п’яти немудрих дів, які не були готовими і двері перед ними закрилися.

12 квітня – Велика Середа відома тим, що саме в цей день Юда зрадив Христа за 30 срібняків. Християни відвідують церкву та згадують Марію Магдалину, яка омила сльозами і помазала дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Витанії в будинку Симона прокаженого, і цим приготовляла Христа до поховання (Мт 26,6-13).

У храмах востаннє читають молитву з поклонами та сповідуються. Вдома віруючі готують яйця для фарбування писанок.

13 квітня – Великий Чистий четвер, день, який символізує перше Таїнство Причастя, коли Ісус подав апостолам хліб та вино на Тайній Вечері. Люди також відвідують храм і приймають причастя. Вдома починають фарбувати писанки та пекти паски, а дітям прийнято купувати обновки.

У Четвер Страсної седмиці в богослужінні згадуються чотири найважливіші євангельські події, що відбулися в цей день: Тайна Вечеря, на якій Господь встановив новозавітне Таїнство Святого Причастя (Євхаристію), умивання Господом ніг своїм учням на знак глибокої смиренності і любові до них, молитва Спасителя в Гетсиманському саду та зрада Юди.

У цей день Господь встановив Таїнство Євхаристії, тому всі благоговійні християни прагнуть причаститися Святих Христових Таїн на Божественній Літургії.

14 квітня – Велика Страсна п’ятниця, найбільш скорботний день Страсного тижня, коли Ісуса Христа розіп’яли на Голгофі. У цей день у храмах з вівтаря виносять плащаницю – зображення Христа, що лежить у гробі. Будь-хто може підійти та поцілувати її. Це день суворого посту, їсти можна лише після того, як полотно винесуть.

День Великої П’ятниці присвячений спогаду засудження на смерть, хресних страждань і смерті Спасителя. У Богослужінні цього дня Церква як би ставить нас біля підніжжя Хреста Христового і перед нашим  поглядом зображує спасительні страждання Господа. На утрені Великої п’ятниці (вона служиться в четвер увечері) читаються 12 Євангелій Святих Страстей.

15 квітня – Велика Лазарева субота, останній день Страсного тижня, коли віряни згадують диво воскресіння Ісусом праведного Лазаря. У цей день закінчують фарбувати яйця та збирати великодні кошики. Увечері проводять Святу Літургію, після якої оголошують благу звістку про Воскресіння Христове.

Що не можна робити в Страсний тиждень

Страсний тиждень, який завершує Великий піст перед Великоднем, є періодом найсуворіших у цілому році заборон. У цей час не можна робити такого:

  • порушувати піст та гучно веселитися;
  • кричати, влаштовувати сварки та скандали;
  • викорувати важку фізичну працю, поратись на городі;
  • влаштовувати весілля та дні народження;
  • відмовляти будь-кому у допомозі;
  • забувати про померлих родичів;
  • проводити хрещення.

Це дуже важливий період для віруючих, тому слід дотримуватися усіх цих заборон.

Що можна та не можна їсти у Страсний тиждень

Під час Страсного тижня, який передує Великодню, багато християн дотримуються суворих обмежень у їжі. У цей період бажано обмежити себе лише рослинними продуктами. Це можуть бути овочі, фрукти, злаки та інші подібні продукти. Монастирські правила зазвичай передбачають меню з печеної картоплі та інших овочів, але кожен віруючий повинен орієнтуватись на свій стан здоров’я, щоб організувати оптимальне харчування.

Загалом, слід утримуватись від м’ясних та рибних страв, яєць, молока, вершкового масла та інших молочних продуктів під час цього періоду.

Молитва на Страсний тиждень

Вседержителю, Слово Отчеє, Всесвятий Ісусе! З великого милосердня Твого ніколи не покидай раба Твого, а завжди в мені перебувай. Ісусе, Добрий Пастирю Твоїх овець, не віддавай мене не поталу змієві і не попусти, щоб сатана спокушав мене, бо в мені є насіння зла.

Отже, Ти, Господи Боже, поклоніння достойний, Царю Святий, Ісусе Христе, охорони мене, коли я спатиму, тим Світлом, що ніколи не меркне – Духом Твоїм Святим, що Ним освятив Ти Своїх учнів.

Подай, Господи, і мені, недостойному рабові Твоєму, спасіння Твоє на ложі моїй, просвіти розум мій світлом зрозуміння Святої Євангелії Твоєї, душу – любов’ю до Хреста Твого, серце – чистотою Слова Твого, тіло моє – Твоїми Страстями безвинними, думку мою Твоїм смиренням охорони і в слушний час підведи мене від сну на похвалу Тобі.

Бо Ти Препрославлений єси з Безпочатковим Твоїм Отцем і Пресвятим Духом навіки. Амінь

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору