Передвеликодній четвер має свої традиції. Наприклад, у деяких селах Косівщини і Коломийщини діти ходили у Живники.
Що це таке – розповідає Інформатор.
У давнину, а подекуди й дотепер, після школи дітлахи брали кошики й гуртом ходили від хати до хати по смаколики, які для них підготували ґазди. А іноді навіть школу пропускали, бо Живники бувають лише раз на рік.
У різних куточках Прикарпаття Живники звуть по-іншому. Наприклад, у Березові – хапанки, ближче до Верховини – Вогники або Кукуци. Стосовно останньої назви, є ціла історія: в середу ґаздині спеціально для дітей пекли кукуци. Це такі маленькі булочки. А вже у четвер вони чекали на дітей.
А й справді, колись не купували солодощі, все пекли самотужки.
Діти приходили з кошиками до дому, віталися “Слава Ісусу Христу!” і отримували свій смаколик.
“На жаль, зараз традиції відмирають. Навіть біля церкви діти не збираються, як раніше. За часів совітів, ми ходили на перепелоньку самі. У школі нас сварили, цькували за це. Навіть на лінійку викликали, аби перед усіма розказати про наш вчинок”, – ділиться бабуся журналістки Інформатора.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com
Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237
Христина Бойчук