Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чистий четвер: звідки така назва та які традиції цього дня

Останній четвер перед великим святом Воскресіння Христового називається Чистим. Зазвичай цього дня прибирають домівки та випікають паски. Та Чистий четвер не стільки про миття вікон та іншого, а більше про очищення душі.

Чому цей день має таку назву – поцікавився Інформатор.

Великий або Чистий четвер для християн є одним з найважливіших днів на Страсному тижні, коли згадують значущі події. По-перше, цього дня Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері, а також в знак покори Спаситель омив ноги своїм учням. Тоді апостол Петро здивувався і навіть відмовлявся від цього, адже Ісус робив те, що традиційно виконували раби. Ісус Христос, пояснив: “Якщо не вмию тебе, не матимеш частини зі Мною… Отже, якщо Я, Господь і Учитель, умив вам ноги, то і ви повинні вмивати ноги один одному. Бо Я дав вам приклад, щоб і ви робили так само, як Я зробив вам. Істинно, істинно кажу вам: раб не більший за господаря свого, і посланець не більший за того, хто послав його. Якщо це знаєте, блаженні ви, коли виконуєте” (Ін. 13: 8, 14 – 17).

Саме тому з давніх часів у Чистий четвер було прийнято прибиратися у храмах на згадку про приготування у Сіонській горниці до Тайної вечері, приготування двома Його учениками пасхальної вечері та про спомин обмивання ніг апостолам.

Тоді й виникла традиція наводити порядок у домівках та випікати паски у Великий четвер, який в народі називають Чистим. За традиціями, у цього дня не прийнято залишати на наступний день брудні речі або посуд, краще влаштувати генеральне прибирання.

Церква ж нагадує, що у Чистий четвер потрібно думати не стільки про миття вікон, підлоги та всього будинку, а саме про очищення нашого серця та душі. Цей день спонукає нас зрозуміти готовність йти за Христом, любити ближніх, служити їм, бути смиренними.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору