Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хочете вшанувати померлих – оберіть живі квіти! | Розмова зі священником

За традицією у великодні дні українці завжди відвідують могили своїх родичів та близьких, прибирають та прикрашають квітами. На жаль, досі багато людей, незважаючи ні на офіційну заборону церкви, ні на людські фактори обирають пластик замість справжніх квітів та рослин.

Інформатор поспілкувався з отцем Володимиром Гуменюком та розбирався у цьому питанні.

“Один раз купив і надовго буде красиво”, – саме так люди аргументують свою покупку штучних квітів. Проте, ніхто не думає про небезпеку, яку несуть в собі ці “прикраси”, і до яких наслідків може привести їх неправильна утилізація. У разі захоронення такі відходи перегнивають понад 100 років. Крім того, пластик виділяє небезпечні для здоровʼя людини токсичні речовини.

Зараз на ринку є багато альтернатив: сухоцвіти, вінки з хвої та живих квітів або рослини, які можна посадити в ґрунт. До того ж це дешевше. До прикладу, штучні квіти, які ви бачите нижче коштують 250 грн, натомість букет з сухоцвітів – 50 грн.

Отець Володимир Гуменюк, сотрудник церкви Святого Архистратига Михаїла пояснив, позицію церкви з різних сторін.

В останні роки в Україні триває боротьба проти штучних квітів і вінків на похоронах та кладовищах. І направду маємо гарні та позитивні зміни у цьому сенсі. Все розпочалося з ініціативи Екобюро УГКЦ. І дійсно, ситуація кардинально помінялась. Тепер пластмасові квіти та вінки є, але у малій кількості. Звісно, хотілося щоб люди остаточно відмовилися від пластмасової атрибутики вшанування померлих, ще більше усвідомили недоцільність і шкідливість використання таких речей. Адже слушно зауважив доктор Володимир Шеремета, очільник Бюро УГКЦ з питань екології, що ця звичка є не лише екологічно шкідливою, але передусім не має нічого спільного з правдивим вшануванням померлих, які не потребують мертвих квітів, але нашої живої віри та молитви, а також діл милосердя стосовно потребуючих. Відповідно, замість того щоб купляти пластиковий вінок, краще ці кошти віддати родині померлого, розповідає отець Володимир.

“Тому важливо збагнути той факт, що масове використання пластмасових вінків і квітів – це токсичне забруднення довкілля. Також це загроза для життя людей, і порушення заповіді «Не вбий», екологічний гріх з якого потрібно сповідатися»” – додає священник.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук зазначає:

“Коли ми говоримо про екологію та відповідальність за довкілля, то ми повинні зрозуміти, що ми справді живемо у країні, яка у кожній своїй частині є на межі нової екологічної катастрофи. Ми – країна, яка пережила Чорнобиль. І ще до кінця наслідки цього лиха – неподолані, тобто хто як не українці мали би відчувати наскільки земля, на якій ми живемо, є зранена. Ми несемо відповідальність за землю, на якій ми живемо, за повітря, яким ми дихаємо, за ті ліси, які дають нам можливість вільно і широко дихати”.

На вагомість відповідальної поведінки у світі Божих створінь вказує Папа Іван Павло II у одному зі своїх апостольських звернень, включаючи до переліку гріхів, що кличуть про помсту з неба, безвідповідальне руйнування природи.

“У цьому сенсі йдеться про екологічний гріх, який полягає в екологічно невідповідальній поведінці людини стосовно Бога Творця. Цей гріх є надзвичайно важким, оскільки йдеться про злочин проти життя особи сьогодні та життя майбутніх поколінь. Адже все створіння не є чимось випадковим, має своє підгрунтя у творчій волі Бога, має свою історію, яка скерована до Бога. Не лише людина, а й усе створіння очікує остаточного визволення”, – пояснює священник.

“Тому будьмо відповідальні самі і застерігаймо інших від екологічних гріхів! Вшановувати померлих потрібно не мертивими квітами, а щирою молитвою! Почнімо з себе як свідомі християни і власним прикладом, власною ініціативою долучімося до подолання екологічної кризи у нашій країні. Будьмо світлом для світу!” – додає в кінці розмови отець Володимир Гуменюк.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Вікторія Ровенчук

Нагору