Інформатор Коломия

ВЛАДА

7 цікавих фактів про нову писанку в Коломиї

Наше місто давно величають писанковим. На головній історичній вулиці – славетній коломийській стометрівці – маємо найбільшу в світі Писанку. Але від минулого року у всіх на вустах була коване яйце на кільцевій, за яке місто мало не віддало 600 тисяч гривень.

Проте ось ця третя писаночка, яка віднедавна прикрашає шкільне подвір’я на проспекті Грушевського, не коштувала коломиянам ні гривні. Усі витрати взяла на себе компанія “AVE Івано-Франківськ”.

Як таке можливо – дізнався Інформатор.

Факт 1

Ініціаторами створення арт-об’єкту стало підприємство “AVE Івано-Франківськ”, яке у нашому місті займається вивезення твердих побутових відходів. Саме вони запропонували навчальним закладам міста зібрати кришечки від пластикових пляшок для виготовлення писанки. 

Факт 2

Найактивнішими були школярі з ліцею №5, тому саме на подвір’ї цієї школи на проспекті Грушевського видніється зграбна писаночка.

Факт 3

На виготовлення писанки пішло приблизно 6 000 кришечок. До слова, зібрано було набагато більше, але не всі вони потрібні кольори. Фірма “AVE Івано-Франківськ” вирішила відтворити автентичний орнамент Гуцульщини у 5-ти кольорах.

Факт 4 

Висота естетичної обнови Коломиї – 2 метри. До слова, Музей писанкового розпису має трохи більше 13 метрів. 

Факт 5

Автором роботи є майстер Антон Фіцич, саме він втілив задум виготовлення міцної конструкції та відтворення традиційного гуцульського орнаменту у типових для нашого регіону кольорах.

Факт 6

Задум зі збору кришечок для писанки має на меті продемонструвати учням, як деякі матеріали можна використовувати вдруге для створення чогось нового. Адже це один із концептів збереження довкілля. Без пластику нам сьогодні важко уявити своє життя, а проте людство може використовувати ці матеріали повторно, сортуючи сміття і таким чином дбаючи про довкілля.

Факт 7

На відкриття нової писанки завітали наші захисники і отримали від ТОВ “AVE Івано-Франківськ” принтер та ноутбук.

Дякуємо колективу фірми за таку ініціативу і подарунок місту.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com

Нагору