Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Якої висоти мають бути гребені, аби картопля гарно вродила

Важливим етапом вирощування картоплі є гребенеутворення. Все тому, що від якості і вчасності формування гребенів залежить чистота картопляного поля, структура ґрунту в зоні бульбоутворення, величина і навіть якість врожаю.

Пише Інформатор з посиланням на Agrico.

Гребені формують перед сходами (приблизно на 10-14-й день після посадки, коли бульби утворять мичку кореневої системи і закріпляться у ґрунті). Їхня висота має бути близько 18-22 см.

Аби зробити гребені на тяжких за механічним складом ґрунтах використовують фрезерні культиватори з активними робочими органами. Його проводять на понижених швидкостях. Формування гребенів на легких супіщаних ґрунтах проводять культиваторами з пасивними робочими органами.

Важливі умови для проведення цих робіт:

  • достатня фізична стиглість ґрунту,
  • урахуванням вимог для внесення гербіцидів.

Поверхная гребеня повинна бути рихла і щільна. Максимальний розмір комків не повинен перевищувати 20 мм. Безпосередньо перед формуванням гребенів вносять частини мінеральних добрив під їх заробку в ґрунт. А за кілька днів після нарізання гребенів вносять ґрунтові гербіциди.

Формування гребенів на посадках пізніх сортів може суміщатися з локальним внесенням гранульованого інсектициду із застосуванням спеціальних робочих органів і аплікаторів.

Аби попередити розмивання гребенів, позеленіння бульб і їх інфікування фітофторою, під час зрошення слід проводити повторне підгортання рослин, яке повинно забезпечити формування високих і широких трапецієподібних гребенів (висотою близько 27 см, в обхваті 96 см).

При  максимальному поєднанні технологічних операцій за один прохід формування гребенів проводять одночасно з посадкою. Такий підхід економить пальне, запобігає проблемам з можливим вирізанням бульб гребенеутворювачем, забезпечує  менше ущільнення ґрунту колесами трактора. Втім, він вимагає використання потужного трактора (біля 300 к. с.) , ідеальної підготовки і структури ґрунту, максимально-ефективного гербіцидного захисту, не дозволяє вносити і заробляти в гребні мінеральні добрива.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору