Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 15 квітня

Субота – 15 квітня 2023 року. В Україні триває 415-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 260 днів. Іменини сьогодні святкують Григорій, Полікарп, Юхим, Анастас, Микита, Сава, Тит.

Детальніше про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

День боротьби з цукровим діабетом 1 типу на честь Джак’ї Монік Фуртік

Це день підвищення обізнаності про діабет першого типу, хронічне аутоімунне захворювання, яке вражає мільйони людей у всьому світі. Джакия Монік Фуртік -це 13-річна дівчинка, яка померла через ускладнення діабету 1-го типу. Її родина заснувала у 2019 році День боротьби з діабетом 1-го типу на її честь, щоб підвищити обізнаність про цю хворобу та виступити за кращий доступ до медичної допомоги та підтримки для тих, хто живе з діабетом 1 типу. Також її мама заснувала фонд допомоги людям з діабетом.

Міжнародний день біомедичної лабораторії (International Biomedical Laboratory Science Day) – це щорічна подія, яка відзначається 15 квітня, щоб відзначити важливий внесок вчених-біомедичних лабораторій у охорону здоров’я.

Працівники біомедичних лабораторій відіграють вирішальну роль у діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань, проводячи лабораторні дослідження , аналізуючи результати та надаючи точну та своєчасну інформацію постачальникам медичних послуг. Ці професіонали працюють за лаштунками, але їх робота є важливою для забезпечення точної діагностики та лікування захворювань.

День пам’яті «Титаніка» (Titanic Remembrance Day) відзначається щороку 15 квітня.

«Титанік» — британський пасажирський лайнер, який затонув у північній частині Атлантичного океану 15 квітня 1912 року після зіткнення з айсбергом під час свого першого рейсу. Ця катастрофа забрала життя понад 1500 пасажирів і членів екіпажу, що зробило її однією з найбільш смертоносних морських катастроф в історії.

Цей день не лише про вшанування пам’яті загиблих, він також надає можливість більше дізнатися про трагедію та її вплив на безпеку на морі, а також оцінити мужність і стійкість пасажирів і членів екіпажу.

День McDonald’s 15 квітня – відзначається в річницю першої франшизи McDonald’s, яку в 1955 році відкрив Рей Крок в Дес-Плейнс, штат Іллінойс.

Однак історія створення McDonald’s почалася в 1940 році, коли брати Річард і Моріс МакДональди відкрили ресторан у Каліфорнії та зробили революцію в індустрії швидкого харчування завдяки своїй «системі обслуговування Speedee». До 1954 року Крок, продавець, який продавав братам міксери, переконав їх дозволити йому відкрити франшизу, що він і зробив наступного року. Відтоді McDonald’s розширився до більш ніж 120 країн, пропонуючи меню, яке відображає місцеві смаки.

Закінчення Великого посту – значне свято для усього християнського світу, яке відбувається у суботу перед Великоднем. Великий піст покликаний належно підготувати вірян до зустрічі Христової Неділі – Пасхи. Жорсткі обмеження розпочинаються за сорок днів перед святом. Протягом цього часу християни повинні відмовитися від певної їжі. У першу чергу це м’ясопродукти, молоко, риба, яйця. Їх не можна вживати як самостійно, так і у складі інших страв.

Щорічно третьої суботи квітня світ відзначає День музичних магазинів. Свято започаткували американські магазини грамзапису у 2007 році.

Кожного року третьої суботи квітня відзначається молоде професійне свято – Міжнародний день цирку (World Circus Day). Подію започаткувала Всесвітня федерація цирку у 2010 році.

Щорічно 15 квітня Україна відзначає професійне свято – День працівників кримінального розшуку. Дата святкування обрана на честь дати створення в Україні секції судово-кримінального розшуку, що відбулося цього дня у 1919 році.

15 квітня кожного року відзначається Всесвітній день мистецтва (World Art Day) – міжнародне свято мистецтва та творчості. Дата святкування обрана на честь дня народження славетного Леонарда да Вінчі, адже найяскравіший представник мистецтва Відродження народився саме цього дня у 1452 році. Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй у 2012 році.

Міжнародний день екологічних знань відзначається світовою спільнотою щороку 15 квітня. Організатори цього свята ставлять собі за мету поширення екологічних знань планетою. В цей день фахівці цієї галузі та люди, небайдужі до екологічного стану нашої планети, інформують громадськість про те, що відбувається у галузі екологічної безпеки як у межах конкретної країни, так і загалом у світі.


Український День навколишнього середовища (День довкілля)

Ця подія відзначається конкретними заходами — висадженням дерев, прибиранням сміття, очищенням водойм та іншими корисними справами.

Цей день в історії: 

  • У 1784 році в Ірландії відбувся перший політ на повітряній кулі.
  • 1849 року урочисто освячений Великий Кремлівський палац у Москві.
  • 1874 рік — у паризькій майстерні фотографа Надара на бульварі Капуцинів організована перша виставка творів доти не визнаних художників-імпресіоністів — Моне, Ренуара, Пісарро, Сезанна та  Дега.
  • В 1951-му в Лондоні вперше пройшов конкурс “Міс Світ”, організований спеціалістом з реклами Еріком Морлі.
  • 1999-го американські астрономи при допомозі космічного телескопу Хаббл відкрили нову галактику, названу “Шарон”, віком 13 мільярдів років, найстарішу і найвіддаленішу з відомих досі.
  • В 2000 році тодішній прем’єр-міністр України Віктор Ющенко посвячений у запорізькі козаки.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору