Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

17 квітня: яке сьогодні свято

У понеділок, 17 квітня 2023 року, в Україні триває 418-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 268 днів. Іменини сьогодні святкують Микита, Йосип, Іван, Феодосія.

Детальніше про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

Великдень традиційно святкується у неділю, але на ньому весняні православні свята не завершуються. Світлий понеділок являє собою день перемоги Ісуса над пеклом.

17 квітня в Україні святкують День пожежної охорони. Професійне свято було засноване 1995 року, однак спочатку воно випадало на 29 січня. 2013 року дату святкування змінили. Праця пожежника — важка і дуже відповідальна, він виконує свою роботу вдень та вночі. Головна мета цього свята — подякувати пожежникам за їхній героїзм та самовідданість.

Також 17 квітня — День кажана. Подія була започаткована Міжнародною організацією охорони рукокрилих. Кажанами називають комахоїдних тварин, які ведуть нічний спосіб життя і мають великі крила. Живуть вони 10-15 років, полюбляють висіти догори ногами та зимувати у печерах. Вони також добре бігають та використовують ультразвукові сигнали.

А ще 17 квітня святкують Міжнародний день кави. Дату святкування обрали не випадково. Саме цього дня 1938 року італієць Ачиль Гаджіа отримав патент на кавоварки. Каву людство почало пити ще у X столітті. А перша кав’ярня відкрила свої двері 1554 року в Стамбулі, де виключно дегустували напій, привезений із Сирії. В Україні кава з’явилася 1672 року завдяки туркам, які у Кам’янці-Подільському відкрили першу кав’ярню на території нашої держави.

17 квітня — Всесвітній день боротьби з гемофілією. Подія була започаткована Всесвітньою організацією охорони здоров’я спільно із Всесвітньою федерацією гемофілії. Гемофілія — невиліковне спадкове захворювання, яке полягає у порушенні згортання крові. Головна причина — у заміні одного гена в Х хромосомі. Для підтримання здоров’я пацієнтам вводять донорську кров. Вони повинні постійно перебувати під особливим лікарським наглядом.

Нагору