Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як святкували Великдень повстанці?

Вояки та провідники УПА багато уваги приділяли моральному та духовному вихованню. Саме тому в повстанській армії значне місце відводили святкуванню національних і релігійних свят, в тому числі і Великодню.

Інформатор з посиланням на книгу Миколи Савчука «Великдень на Коломийщині» розповість, як це було.

Урочисто святкували Великдень і вояки Української Повстанської Армії та підпільники ОУН. Це підтверджують раритетні світлини, які всупереч страшній небезпеці в період СРСР наші краяни зуміли зберегти. Їх коментує краєзнавець Андрій Мацьків з Печеніжина.

Великдень 2 травня 1948 р. у лісі між селами Рунгурами і Малим Ключевом на Коломийщині. Забезпечували повстанців харчами рунгурські господарі. Серед присутніх – девʼять повстанців з незатертими обличчями: Михайло Стефак – «Підкова», Дмитро Стефак – «Лютий» і Микола Іванів – «Скорий» (усі з с. Руніурів), Василь Микитюк – «Рись», Микола Малісевич – «Кутут» й Іван Явдошняк – «Минка» (усі з смт Печеніжина), Микола Вінтоняк – «Орел», Фелір Вінтоняк – «Смерска» і Дмитро Копильців – «Батяр» (усі з с. Марківки). Згодом вони загинули в боях або у криївках. Девʼять цивільних (можливо, хтось з них був підпільником ОУН або навіть вояком УПА) з затертими обличчями залишилися невідомі. Велика кількість цивільних осіб на світлині свідчить про те, що святкування відбувається недалеко від села і за безпечних обставин, усі присутні мали бути довіреними особами.

Великдень 24 квітня 1949 р. повстанці святкували неподалік с. Марківки на Коломийщині. На фото: другий ліворуч, цивільний з затертим обличчям – Василь Копильців, інформатор станичного на псевдо «Голуб», а водночас секретар сільської ради. 3 дванадцяти повстанців ідентифіковано десять, усі вони загинули.

До повстанців з Печеніжина, Рунгурів і Марківки додалися два повстанці з Княждвора – Василь Семків на псевдо «Заграва» і Гриць Гладуняк на псевдо «Грубий». Ліворуч лежить цивільний з відкритим обличчям – Василь Кузенко, який цокається горнятком зі своїм рідним братом Федором Кузенком на псевдо «Камінь».


Великдень 9 квітня 1950 р. підпільники святкували в урочищі Котел піл хребтом Варатик на межі Печеніжина і Марківки на Коломийпцині (світлини з Яворівського архів) УПА). У чолі столу – два повстанці-друзі з Печеніжина Микитюк Василь, син Івана – «Рись» (1926 – 1952 рр.) і Явдопняк

Іван, син Дмитра – «Мишка» (1925 – 1952 рр.), стрільці сотні «Спартана», згодом боївкарі СБ ОУН. У Федора Кузенка – «Каменя», який сидить пертий праворуч і кушує свяченого яйця, на грудях військова відзнака УГА «Галицький хрест». Присутній станичний с. Марківки і командир боївки СБ Микола Вінтоняк, син Василя – «Орел» (1921 – 1952) з с. Марківки. Був там і Микола Іванів «Скорий», «Кіз».

Окрім повстанців з Печеніжинського куща на святкуванні Великодня 1950 р. були ще гості: Петро Мельник – «Хмара» з охоронцем Василем Кузівим – «Базем» і рідним братом Іваном Мельником – «Залізняком» (усі з с. Камінна Надвірнянського району Івано-Франківської області), й Дмитро Білінчук – «Хмара» з с. Ільців Верховинського району Івано-Франківської області (світлини з Яворівського архіву МА).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору