Коломия До сайту

22 квітня: яке сьогодні свято

У п’ятницю, 22 квітня 2023 року, в Україні триває 423-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 263 днів. Іменини сьогодні святкують Вадим, Марія, Тамара, Гавриїл та Леон.

Детальніше про свята та пам’ятні дати цієї днини розповість Інформатор.

Міжнародний день Матері-Землі. І дійсно, Земля є нашою Матінкою та Годувальницею. Це спільний дім для всього людства, у якому створені дивовижні умови, що дозволяють людям отримувати радість та насолоду від життя. У той самий час відношення людини до Землі, як до свого помешкання, є тільки споживацьким. Не всі усвідомлюють той факт, наскільки сильно кожен з нас впливає на стан планети. Питання тільки в тому, яким є цей вплив: позитивним чи негативним? Ця дата дозволяє кожному поставити собі це питання, а також задуматися над тим, що хорошого я можу зробити для свого дому, для своєї матінки.

Народне свято 22 квітня відомий під назвами Вадим, Вадим ключник, день Євпсихія, відмикання джерел. Християни відзначають церковне свято 22 квітня на честь преподобномученика Вадима і мученика Євпсихія Кесарійського. Наші предки в цей день шанували джерельну воду, а також обходили річки і озера.

Історичні дати: 

1918 — Кримська група Армії УНР під командуванням Петра Болбочана, виконуючи таємний наказ уряду УНР — випереджаючи німецькі війська, захопити Крим, взяла Джанкой, а 24 квітня — Сімферополь
1921 — міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з’являтимуться на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками.
1922 — у місті Подєбради (Чехословаччина) відкрита Українська господарська академія (з 1932 — Технічно-господарський інститут).
1952 — 35 мільйонів американців стали свідками прямого репортажу з місця випробувань ядерної бомби в штаті Невада.
1954 — СРСР вступив до ЮНЕСКО.
1965 — ухвалено рішення про створення в Києві радіостанції «Промінь».
1968 — СРСР, Велика Британія і США підписали в Москві Угоду про порятунок космонавтів, повернення космонавтів, повернення об’єктів, запущених у космічний простір.
1970 — У США вперше у світі відбулося святкування Дня Землі.
2004 — у КНДР неподалік від кордону з Китаєм біля залізничного вокзалу зіткнулися два поїзди. Один з них перевозив бензин, а інший — вибухонебезпечні речовини. Внаслідок зіткнення загинуло до 3000 осіб, вщент знищене й приміщення вокзалу.
2007 — прем’єра в Україні серії «Love’s Labours Lost in Space» мультсеріалу Футурама.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237