Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чи ввійде Україна у ЄС та коли це станеться?

23 червня Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського Союзу. Одним із факторів, який посприяв цьому, є повномасштабне вторгнення Росії на територію України. Втім, чи має наша країна шанс стати повноцінним членом ЄС та коли це станеться?

Розповідає Інформатор.

На саміті Європейської ради в Брюсселі 27 країн-членів ЄС одноголосно проголосували за надання Україні статусу кандидата.

Процедура вступу до Європейського Союзу несе за собою чимало вимог, які потрібно виконати. Бути в статусі кандидата Україні зараз значно вигідніше, ніж бути повноправним членом ЄС. У нас є більша частина переваг, які має Польща чи Німеччина, але у нас немає зобов’язань, які має виконувати держава-член ЄС. Якщо ж ми станемо повноправною частиною Європейського Союзу, нам доведеться сумлінно дотримуватися всіх обов’язків, які несе за собою це об’єднання.

Кандидат політичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т. Шевченка Сергій Маковський зазначає, що нам краще поступово виконувати всі вимоги, які необхідні для вступу до ЄС.

“ЄС цінний не фактом перебування всередині об’єднання. Він цінний наявністю регламентів, які формують сукупність спільних політик Європейського Союзу. Для нас важливо не просто вступити туди, а адаптувати і прийняти всі ці норми у своєму законодавстві та нормативній базі. Це не тільки закони про захист прав людини, рівність. Це величезна кількість регламентів, норм і правил, які регулюють поведінку і створюють нормативну базу в межах десятків спільних політик.

З одного боку вважають, що ЄС занадто регламентує такі речі, але з іншого – в цьому його цінність. Нам важливо не перестрибувати зі сходинки на сходинку. Нам важливо їх всіх пройти”, – додає експерт.

Пан Сергій зазначив, що отримати статус кандидата на членство в ЄС ми могли ще у 90-ті роки. Але це суперечило інтересам РФ.

Втім, ніхто не може стверджувати, що якби Україна почала шлях разом з Польщею та Угорщиною, нині вона була б повноправним членом ЄС. Йдеться не тільки про вплив Росії, а й, зокрема, про внутрішню політику.

“Але почати ми мали з ними ще у 1994 році. Просто чітка позиція РФ, що ми – їхня зона впливу і нас чіпати “зась”. Політикам, які обіймали провідні посади в основних державах-членах ЄС, довели, що значно вигідніше для них, якщо Україна залишатиметься у зоні впливу РФ. Німцям значно вигідніше мати дешевий російський газ і розвивати свою економіку після обʼєднання двох Німеччин, ніж сидіти на дорогих енергоресурсах, але з бідною Україною”, – розповів Сергій Маковський.

Ми починаємо процес становлення з відставанням у 25 років і тому хочеться зробити це дуже швидко. Але шлях адаптації та інтеграції нам треба пройти.

Віце-прем’єрка з євроінтеграції Ольга Стефанішина нещодавно відзвітувала, що Україна виконала біля 70% вимог, які ставив перед нами ЄС.

“Але це формальне виконання. Якщо взяти Копенгагенські критерії, які ЄС ще у 1993 році закріпив, як вимогу для членства, то, на жаль, ми не відповідаємо в повній мірі жодному”, – зауважив експерт.

Важливо зазначити, що інтегрувати всі вимоги ЄС так швидко – неможливо. Тут йдеться не тільки про прийом законів, а й величезну кількість регуляторних актів, які будуть регламентувати імплементацію закону. Наприклад, торгівля. В країнах-членах ЄС на вулиці заборонена роздрібна торгівля продуктами власного виробництва. Відтак довести українцям, що вони не матимуть права продавати молоко чи м’ясо там, де звикли, буде вкрай важко. А якщо додати, що ці зміни через вступ до ЄС, підтримка євроінтеграції впаде приблизно на 20%.

Україна не єдиний офіційний кандидат на членство у ЄС. Вже десятки років цей статус має Туреччина, а Молдова отримала його разом з Україною 23 червня 2022 року. Хто з цих країн має шанси вступити до ЄС найшвидше?

За словами експерта, швидше за все першою до ЄС вступить Молдова, адже 19 квітня Європарламент рекомендував розпочати процедуру переговорів. Вона, ймовірно, закінчиться визначенням чіткої дати, коли Молдова ввійде до складу ЄС. Однак, не варто думати, що Україна чи Туреччина виконали менше пунктів. Швидкий вступ Молдови у ЄС має політичний мотив.

Експерт сподівається, що Україна буде повноправним членом Європейського Союзу, але хоче вірити, що це станеться не надто швидко, аби наша країна мала змогу виконати всі умови і пройти шлях модифікації сходинка за сходинкою.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору