Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яремчанська лікарня заплатить компенсацію жінці, яка через недбалість акушерки втратила дитину

У вересні 2014 року вагітна звернулася до Яремчанської ЦМЛ. Вона скаржилася на біль і злиття навколоплідних вод. Втім, акушерка не надала їй відповідної допомоги. Через її недбалість жінка втратила дитину. 24 квітня суд виніс вирок у цій справі. 

Пише Інформатор з посиланням на Репортер.

Акушерка, яка була на чергуванні, не повідомила про стан здоров’я жінки лікарю-акушеру-гінекологу, завідуючому відділенням, лікуючому лікарю чи черговому лікарю Яремчанської ЦМЛ. І сказала вагітній, що вона може йти додому, бо в неї низька родова діяльність і народжувати їй ще рано.

Через байдуже та неуважне виконання своїх професійних обов’язків, у вагітної виникли ускладнення у вигляді хоріоамніоніту, що в свою чергу, в подальшому призвело до смерті її плода. 23 вересня жінка звернулася в обласний перинатальний, де народила хлопчика “з явищами аутолізу”.

Згідно з висновком комісійної судово-медичної експертизи у потерпілої вагітність протікала нормально до моменту дородового злиття навколоплідних вод у терміні 41 тиждень. Медична допомога в Яремчанській ЦМЛ на момент її звернення надавалась неправильно, адже її мали госпіталізувати. Якби вагітній своєчасно встановили діагноз передчасного злиття навколоплідних вод, дитина не померла б.

На суді акушерка сказала, що жінка сама просилася додому і обіцяла повернутися вранці. Але більше вона її не бачила. І лиш через тиждень дізналася, що та народила мертву дитину. Вважає, що її помилка тільки в тому, що вона не взяла з вагітної розписку про те, що її оглянули, але вона сама не хотіла залишитися в лікарні.

Потерпіла у суді розказала, що того дня разом з чоловіком і мамою приїхали у лікарню. З собою вона мала паспорт, обмінну карту, два пакети одягу для себе та для дитини.

Акушерка її оглянула. Під час розмови з акушеркою вона дізналася, що та є дружиною лікаря акушер-гінеколога. Вона дала номер телефону свого чоловіка та номер пологового відділення Яремчанської ЦРЛ і сказала, що все добре, щоб вона йшла додому, а якщо буде щось турбувати, щоб вона зателефонувала до її чоловіка. Акушерка провела її до виходу, усміхнулася і запевнила її та її рідних, що з нею та з дитиною все добре, а до пологів ще далеко.

Коли вагітна сказала, що в неї відійшли навколоплідні води, акушерка відповіла, що це передродова пробка. Стверджує, що ургентного лікаря до неї не викликала та госпіталізацію не пропонувала.

Суд ухвалив визнати акушерку винною у вчинені злочину, але звільнити її від покарання у зв’язку із закінченням строків давності. Цивільний позов потерпілої про відшкодування моральної та матеріальної шкоди задовольнити частково. З Яремчанської центральної міської лікарні стягнуть 44 940 грн 75 коп матеріальної шкоди та 300 000 грн моральної шкоди.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору