Інформатор Коломия

ВЛАДА

Болюче питання: як виглядають парки Коломиї та Моршина

 Парки Коломиї і Моршина мають статус пам’ятки садово-паркового мистецтва. Обидва закладені понад століття тому, але статус пам’ятки отримали у 70-х роках ХХ ст. Щоправда коломийський парк майже вдвічі менший. Старі дерева, алеї, літній театр, дитячі зони і ціле мереживо доріжок – це те, що їх об’єднує. Але є одне але.

Інформатор пропонує прогулятися курортним парком Моршина й міським парком Коломиї, аби зрозуміти, що могло б бути якби влада міста роками не ігнорувала цю пам’ятку.

Моршин

Парк курортний — парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташований у центрі міста Моршин Львівської області.

Площа 12 га.

Статус пам’ятки надано згідно з рішенням виконкому Львівської обласної ради від 9 жовтня 1984 року № 495. Перебуває у віданні Моршинської міської ради.

Статус надано для збереження парку, закладеного 1878 року разом із заснуванням курорту.

В 30-ті роки ХХ сторіччя споруджено бювет для водолікування та Мармуровий палац. У парку зростає бл. 80 видів дерев і кущів, у тому числі екзотичні, рідкісні та старовікові, наприклад: 200-300 річні липа серцелиста, дуб черешчатий і 190-річна сосна Веймута.

Коломия

Міський парк імені Кирила Трильовського — парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення в Україні. Розташований у межах міста Коломиї Івано-Франківської області.

Площа — 7 га.

Статус пам’ятки надали у 1972 році. Перебуває у віданні Коломийської міської ради.

Парк закладений у ХІХ ст.

Тут представлена колекція цінних порід дерев. Корінні породи представлені кленом, дубом, буком, грабом, березою, ялиною, сосною, ялівцем. У складі декоративних насаджень зростають клен сріблястий, липа повстиста, бархат амурський, дуб червоний, горобина звичайна, ялиця, сосна, каштан, горіх сірий, магнолія, гінкго дволопатеве віком понад 100 років.

В парку є пам’ятники  К. Трильовському, А. Міцкевичу, погано збережена скульптура сімейства оленів, скульптура кота Ґудзика, літня сцена, дитячий майданчик, руїни літнього кінотеатру, залишки оранжереї та занедбаний будиночок лісника, платні атракціони, тимчасові комерційні споруди.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Наталка Сандецька

Нагору