Інформатор Коломия

ВЛАДА

Коломиянин викликав поліцію, підозрюючи лісника Саджавки у незаконній вирубці дерев

29 квітня коломиянин Богдан Горічок став свідком, як саджавський лісник на причепі перевозить кругляк. Маючи певні підозри, чоловік викликав поліцію і разом з братом супроводжував трактор з деревиною. Правоохоронці встигли вчасно: зупинили і затребували дозвільні документи. Активіст вирішив також звернутися до прокуратури у цій справі.

Побоюючись неправомірних дій та підготовки документів заднім числом активіст звернувся до редакції Інформатора, щоб привернути увагу громади.

Першим на суботні вирубки у Саджавському лісі відреагував Петро Горічок. Він побачив, як вивозять кругляк і набрав брата. Разом вони попрямували за причепом і викликали поліцію.

Брати стверджують, що зрубки і вивезення лісу на вихідних – часта історія в Саджавці Коломийської громади. Тому чоловіки викликали поліцію. Деталі того дня – у відео:

Також пан Богдан надав текст заяви, яку зареєструвала прокуратура:

Я, Горічок Богдан Володимирович, о 15:30, 29 квітня 2023року, на території села Саджавка зі сторони лісу виявив транспортний засіб завантажений деревиною та зупинив цей трактор для вияснення законності вирубки та транспортування деревини, опісля подзвонив на спецлінію 102.

До прибуття поліції викрадач намагався задокументувати викрадену деревину. Як з’ясувала поліція, належних документів не було. Лісник Надвірнянського спецлісгоспу Тороус Дмитро Миколайович перебував на власному транспорті з причепом, на який не надав документів. Поліція не виявила у лісника, Тороус Д.М. відповідних документів для вирубки дерев, згідно з транспортною накладною на тракторі повинно знаходитись 4 куби лісу, а по факту знаходилось 6 кубів. Працівники поліції склали протокол та відправили транспортний засіб з зрубаними деревами на арешт майданчик у відділення поліції міста Коломия Івано-Франківської області, для подальшого вияснення законності дій лісника.

Мною було написано заяву про незаконність вирубки та вивезення зрубаних дерев.

Звертаюсь, так як від початку воєнного стану в Україні вирубки лісу посилились та не мають законного контролю. Ліс на території села Саджавка Коломийської громади Івано-Франківської області, з кожним днем рідшає, висадки нових дерев не ведеться зовсім. І кожного дня масово і неконтрольовано вивозять столітні дуби та хвойні дерева.

Як громадянин України прошу прийняти та невідкладно зареєструвати подану мною заяву про вчинення злочину до Єдиного реєстру досудових розслідувань; розпочати за цією заявою про вчинення злочину досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину. Та прошу у письмовій формі повідомити мене про результат вашого розслідування”.

Інформатор звернувся до лісника Дмитра Тороуса по коментар. Він підтвердив, що 29 квітня здійснював рубку дерев, а те, що справа припала у вихідний пояснив ненормованим графіком. На запитання, чому віз кругляк на власному транспорті, повідомив, що цю деревину виписав у лісгоспі і віз для власних потреб. Проте скільки мав заплатити за кругляк не міг згадати, бо це “рахують у канторі”.

Документи поліція взяла, а от чому транспорт лісника правоохоронці взяли на штрафмайданчик – він буде розбиратися.

Поліція підтвердила факт зупинки лісника, який перевозив на причепі трактора деревину. Зараз правоохоронці опрацьовують зібрані факти і розбираються у ситуації

Керівник Надвірнянського спеціалізованого агролісгоспу, до якого належить ліс у селі Саджавка, Назар Бахмат був не готовий прокоментувати ситуацію, але зазначив, що про це йому вже відомо. Офіційний коментар очікуємо згодом.

Інформатор триматиме цю резонансну справу в увазі: додаткові факти та результати від слідства, бачення директора лісгоспу та свідчення очевидців – згодом.

У наступній публікації оприлюднимо фото зрізок у лісі Саджавки, які відбувалися взимку та навесні цього року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Наталка Сандецька

Нагору