Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

3 травня – свята, іменини, дати

У середу, 3 травня 2023 року, в Україні триває 434-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 242 дні. Іменини сьогодні святкують: Олександр, Гаврило, Григорій, Микола, Станіслав, Теодор, Федір.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

Міжнародний день Сонця щорічно святкується 3 травня. Започатковане свято Міжнародним товариством сонячної енергії у 1994 році. Сонце ще довго буде забезпечувати нас відновлюваною енергією. Дата покликана нагадати про те, що слід використовувати ресурси якомога економніше.

День кондитера – це дата, присвячена професійним кухарям, які спеціалізуються на виготовленні солодощів. Святкується 3 травня та має велике міжнародне значення. Мистецтво вироблення солодощів прийшло до нас ще з давніх часів, коли для приготування використовувався мед, а потім цукор. Зараз без кондитерів не обходиться жодне свято, адже багато людей полюбляє солодощі.

День кондитера

Всесвітній день свободи преси. Свобода у вираженні людьми власних думок та відкритий доступ до інформації — невід’ємні складові демократичного суспільства. Недаремно голос журналістів здавна вважається голосом громадськості, адже саме завдяки їхній діяльності ми можемо робити вибір, який базується на фактах. Проте далеко не завжди журналісти можуть виконувати свою роботу без страху й стороннього тиску — висвітлення небажаних для владних чи кримінальних структур фактів часто призводить до ризику загинути або потрапити за грати. Нагадуванням про необхідність поважати свободу ЗМІ, а також приводом для обговорення журналістської професійної етики є Всесвітній день свободи преси, який відзначається щороку 3 травня.

Міжнародний день дикої коали – щорічна подія, яка відзначається 3 травня та присвячена підвищенню обізнаності про збереження коал та їх природного середовища проживання.

Міжнародний день дикої коали

День словотворця (Wordsmith Day) або День майстрів слова. Майстри слів — це ті, хто створюють слова у такий спосіб, щоб резонувати з читачами та залишати незабутнє враження. Це свято письменників, поетів, журналістів, сценаритсів, блогерів, лекторів тощо. Від книг і статей до діалогів у фільмах, сила ретельно продуманих слів має потенціал, щоб надихати, спонукати, змінювати нас та світ, в цілому. Ця подія про магію слів і людей, які з ними працюють.

Історичні дати:

1783 — російська імператриця Катерина II заборонила указом селянам Лівобережної України та Слобожанщини переселятися з місць останньої ревізії: відбулось закріпачення селян.
1791 — Надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв Конституцію 3 травня — першу конституцією в Європі і другу у світі (після Конституції США). У Польщі цей день відзначається як національне свято.
1815 — утворено Королівство Польське, що згідно з рішенням Віденського конгресу стало частиною Російської імперії.
1841 — Нова Зеландія оголошена британською колонією.
1880 — відкрито перший в Україні львівський кінний трамвай.
1991 — у столиці Намібії підписана «Віндхукська декларація», що закликає уряди держав всього світу забезпечувати свободу преси і її демократичний характер. За рішенням ЮНЕСКО визначений як Всесвітній день свободи преси.
1995 — указом Президента Л.Кучми встановлено перший після 1991 року орден України — Богдана Хмельницького.
2004 — протестантські церкви, що існували в Нідерландах протягом сотень років роздільно, об’єдналися в Протестантську церкву Нідерландів.
2014 — створено добровольчий батальйон «Айдар».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору