Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Автобусні зупинки з мозаїкою: унікальне мистецтво чи пережиток минулого

Сучасна молодь може назвати автобусні зупинки, оздоблені мозаїкою, пережитком минулого. Дехто асоціює їх із радянщиною. Але є чимало тих, хто вважає такі зупинки справжнім мистецтвом. В деяких селах Коломийського та сусідніх районів можна побачити яскраві та цікаві зображення в техніці мозаїки. Щоправда, через свій стан незабаром вони можуть бути втрачені.

Інформатор зібрав фотоколекцію автобусних зупинок у селах неподалік Коломиї.

Зупинка в с. Годи-Добровідка

Художнє оформлення автобусних зупинок на території України розпочалося в 60-х роках минулого століття. У статті професорки Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка Олени Бистрової йдеться, що за задумом автобусні зупинки повинні були стати елементами естетичного та ідеологічного впливу на населення.

“Мозаїка автобусних зупинок — унікальне мистецьке явище, яке давало можливість митцям проявити творчу свободу, протистояти ідеологічній цензурі. Це був своєрідний радянський стріт-арт. В повній мірі це проявилось в мозаїках автозупинок галицького регіону,» – пише професорка.

Олена Бистрова зазначає, що в західних областях майже відсутня комуністична символіка, натомість яскраво відображені концепти, символіка та тематика культури Галичини.

Зупинка в с. Годи-Добровідка

Не дивно, що війна росії проти України також зачепила ці автобусні зупинки. Багато з них стали блок-постами. А от в перший місяць окупації Криму в Масандрі було знищено унікальну зупинку авторства Елеонори Щеглової, заслуженої художниці Криму, члена Національної спілки художників України.

Зупинка в с. Годи-Добровідка

Сьогодні багато автобусних зупинок з мозаїкою, які несуть художню цінність, потребують реставрації. В деяких населених пунктах зупинки вже зовсім в занедбаному стані. Подекуди їх намагалися оновити і стару мозаїку поєднали із сучасними матеріалами.

Зупинка в с. Велика Кам’янка

Зупинка в с. Велика Кам’янка

Зупинка в с. Яківка

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору