Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

6 травня – свята, іменини, дати

У суботу, 6 травня 2023 року, в Україні триває 437-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 239 днів. У цю дату іменини у Георгія і Юрія, а також Єгора – всі ці імена є спорідненими.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

6 травня православна церква вшановує пам’ять святого великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця). Не можна в це свято сваритися, злословити, допускати погані думки. Також заборонено шити, вишивати, користуватися гострими предметами. Існує народне повір’я, що розчесане та підстрижене в цей день волосся стає слабким та починає випадати. Наші предки 6 травня вперше в році урочисто виганяли на випас худобу, якщо не було дощу. Юріїв день був одним з головних скотарських свят в році.

День пам'яті святого великомученика Георгія Побідоносця

День піхоти Збройних сил України. Започатковане свято було президентським наказом 19.04.2019. Цього дня вшановують військовослужбовців, які проявили свої найкращі риси у боротьбі за українську свободу та суверенітет. Також метою свята є запровадження сучасних традицій української армії. Дата для Дня піхоти ЗСУобрана не випадковим чином. Саме цього дня у 1648 році поблизу Жовтих Вод відбулась битва, у якій перемогу над поляками отримало Військо Запорізьке. На чолі стояв Богдан Хмельницький. Ця битва увійшла в історію, адже для козаків вона стала першою переможною у Національно-визвольній війні. Також 6 травня християни шанують Георгія Переможця, який є одним із покровителів української армії.

Міжнародний день дронів або Міжнародний день безпілотника, святкують з 2015 року, коли його вперше провели у США Сара та Девід Оніл. Свято проводять у першу суботу травня. Мета заходу – показати, що дрони можна застосовувати не лише з військовою та розвідувальною метою. Організатори бажають донести думку, що безпілотні технології можуть давати широкі мирні можливості: рятувати людей, що заблукали, оцінювати якість росту сільськогосподарських культур та іншим чином стимулювати розвиток економіки.

Міжнародний день дронів (Міжнародний день безпілотника)

День Пілатеса. Міжнародне свято об’єднує шанувальників унікальної спортивної методики з корисними для здоров’я вправами, що перетворюють тренування на пластичний дивовижний танок.

День вуличного музиканта. Свято вуличної музики кожного року охоплює все більше міст та країн. Традиційно його відзначають у першу суботу травня. Святкування відбувається за різними проєктами в залежності від масштабів події. Це може бути одноденний фестиваль музики або цілий марафон музичних заходів.

День вуличного музиканта

Всесвітній день садівництва (День голого садівника). Одним із найбільш провокаційних та екстравагантних світових свят є «Всесвітній день голого садівника». Святкується він щороку в першу суботу травня. Вперше дату було відмічено у 2005 році.

Міжнародний день проти дієти. Це перші дні тепла, коли люди скидають з себе об’ємний верхній одяг та починають замислюватися про свою зайву вагу. Адже літом хочеться вдягнути шорти, коротеньку сукню, чи взагалі поїхати на море і не стидатися оголювати своє тіло до купальника. Тому думка про те, щоб «сісти» на дієту в цей час здається єдиним порятунком та виходом з ситуації. Та дата 6 травня дозволить вам залишити будь-які думки про дієту та повністю розслабитися.

Міжнародний день проти дієти

День розмальовки. Ці прості книжечки – прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу. За їх розфарбовування беруться з великим захопленням не лише діти різного віку, а й дорослі. Розмальовки заспокоюють, розвивають уяву та фантазію.

Історичні дати:

1889 — У Парижі завершено будівництво Ейфелевої вежі.
1920 — завершився Перший зимовий похід Армії УНР, за час якого армія пройшла 2500 км, воюючи проти білих і червоних, попри хвороби і холод, вистояла і вдало виконала завдання.
1958 — в Уельсі відбулася остання смертна кара
1968 — У зв’язку з вуличними боями у Парижі французька влада закрила університет Сорбонна.
1987 — на літаку Ан-124 встановлено світовий рекорд дальності перельоту по замкнутому маршруту (20150,92 км).
1990 — Відкрито державний кордон між Молдовою та Румунією.
1991 — Український стрибун із жердиною Сергій Бубка в Японії установив світовий рекорд, стрибнувши на 6 м і 7 см.
1992 — Прийнято конституцію республіки Крим.
1994 — Урочисто відкрито тунель під Ла-Маншем між Францією й Великою Британією — Євротунель.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору