Коломия До сайту

6 травня – свята, іменини, дати

У суботу, 6 травня 2023 року, в Україні триває 437-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 239 днів. У цю дату іменини у Георгія і Юрія, а також Єгора – всі ці імена є спорідненими.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

6 травня православна церква вшановує пам’ять святого великомученика Юрія Переможця (Георгія Побідоносця). Не можна в це свято сваритися, злословити, допускати погані думки. Також заборонено шити, вишивати, користуватися гострими предметами. Існує народне повір’я, що розчесане та підстрижене в цей день волосся стає слабким та починає випадати. Наші предки 6 травня вперше в році урочисто виганяли на випас худобу, якщо не було дощу. Юріїв день був одним з головних скотарських свят в році.

День піхоти Збройних сил України. Започатковане свято було президентським наказом 19.04.2019. Цього дня вшановують військовослужбовців, які проявили свої найкращі риси у боротьбі за українську свободу та суверенітет. Також метою свята є запровадження сучасних традицій української армії. Дата для Дня піхоти ЗСУобрана не випадковим чином. Саме цього дня у 1648 році поблизу Жовтих Вод відбулась битва, у якій перемогу над поляками отримало Військо Запорізьке. На чолі стояв Богдан Хмельницький. Ця битва увійшла в історію, адже для козаків вона стала першою переможною у Національно-визвольній війні. Також 6 травня християни шанують Георгія Переможця, який є одним із покровителів української армії.

Міжнародний день дронів або Міжнародний день безпілотника, святкують з 2015 року, коли його вперше провели у США Сара та Девід Оніл. Свято проводять у першу суботу травня. Мета заходу – показати, що дрони можна застосовувати не лише з військовою та розвідувальною метою. Організатори бажають донести думку, що безпілотні технології можуть давати широкі мирні можливості: рятувати людей, що заблукали, оцінювати якість росту сільськогосподарських культур та іншим чином стимулювати розвиток економіки.

День Пілатеса. Міжнародне свято об’єднує шанувальників унікальної спортивної методики з корисними для здоров’я вправами, що перетворюють тренування на пластичний дивовижний танок.

День вуличного музиканта. Свято вуличної музики кожного року охоплює все більше міст та країн. Традиційно його відзначають у першу суботу травня. Святкування відбувається за різними проєктами в залежності від масштабів події. Це може бути одноденний фестиваль музики або цілий марафон музичних заходів.

Всесвітній день садівництва (День голого садівника). Одним із найбільш провокаційних та екстравагантних світових свят є «Всесвітній день голого садівника». Святкується він щороку в першу суботу травня. Вперше дату було відмічено у 2005 році.

Міжнародний день проти дієти. Це перші дні тепла, коли люди скидають з себе об’ємний верхній одяг та починають замислюватися про свою зайву вагу. Адже літом хочеться вдягнути шорти, коротеньку сукню, чи взагалі поїхати на море і не стидатися оголювати своє тіло до купальника. Тому думка про те, щоб «сісти» на дієту в цей час здається єдиним порятунком та виходом з ситуації. Та дата 6 травня дозволить вам залишити будь-які думки про дієту та повністю розслабитися.

День розмальовки. Ці прості книжечки – прекрасний спосіб самовираження, дозвілля та зняття стресу. За їх розфарбовування беруться з великим захопленням не лише діти різного віку, а й дорослі. Розмальовки заспокоюють, розвивають уяву та фантазію.

Історичні дати:

1889 — У Парижі завершено будівництво Ейфелевої вежі.
1920 — завершився Перший зимовий похід Армії УНР, за час якого армія пройшла 2500 км, воюючи проти білих і червоних, попри хвороби і холод, вистояла і вдало виконала завдання.
1958 — в Уельсі відбулася остання смертна кара
1968 — У зв’язку з вуличними боями у Парижі французька влада закрила університет Сорбонна.
1987 — на літаку Ан-124 встановлено світовий рекорд дальності перельоту по замкнутому маршруту (20150,92 км).
1990 — Відкрито державний кордон між Молдовою та Румунією.
1991 — Український стрибун із жердиною Сергій Бубка в Японії установив світовий рекорд, стрибнувши на 6 м і 7 см.
1992 — Прийнято конституцію республіки Крим.
1994 — Урочисто відкрито тунель під Ла-Маншем між Францією й Великою Британією — Євротунель.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237