Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

7 травня – яке сьогодні свято

У неділю, 7 травня 2023 року, в Україні триває 438-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 238 днів. У цю дату іменини Олексій, Валентин, Єлизавета, Інокентій, Євсей, Йосип, Леонтій, Микола, Сава, Сергій, Фома.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

День міста Івано-Франківськ. Івано-Франківськ відзначає день міста 7 травня. Саме цього дня 1662 року місту було надане Магдебурзьке право. Святкові урочистості включають спортивні змагання та квести. Старовинний центр перетворюється на місце презентації товарів народних промислів, сувенірів та вишиванок. На ярмарку можна скуштувати оригінальні страви та напої прикарпатської кухні.

Всесвітній день сиріт СНІДу припадає на 7 травня. Традиція його відмічання була започаткована у 2002 році Альбіною дю Буаруров, президенткою благодійної організації FBX International, створеної для підтримки вразливих дітей. Мета акції – привернути увагу громадськості до мільйонів малюків, один або обидва батьків яких померли від захворювання.

Всесвітній день сиріт СНІДу

Міжнародний день сімейної рівності — це щорічна подія, яка відзначається в першу неділю травня і є днем захисту прав усіх сімей, незалежно від їх структури, складу чи сексуальної орієнтації. Цей день визнає різноманітність сімей у всьому світі та сприяє рівним правам для всіх сімей. Це можливість підвищити обізнаність і сприяти прийняттю всіх сімей, у тому числі одностатевих, усиновлюючих, змішаних і неповних сімей.

Всесвітній день сміху. Дату відмічають щороку кожної першої неділі травня. Свято відбувається з міжнародним розмахом та дуже подобається шанувальникам, дарує людям позитивні емоції та гарний настрій. Створено в 1998 році доктором Мадані Катар, засновником всесвітнього руху «Йога сміху».

День фізика. Свято зародилося в студентському середовищі на фізичному факультеті МГУ в 1959 році. Спочатку як День Архімеда, давньогрецького вченого і інженера. Вважалося, що він народився 7 травня 287 р. до н.е. е .. Архімед за своє життя зробив безліч відкриттів в галузі геометрії. Йому вдалося передбачити багато ідей математичного аналізу. Історики вважають, що саме Архімед один з тих першопрохідців, які закладали основи механіки, гідростатики і тих дисциплін, з яких склалася в тому числі і сучасна фізика.

Міжнародний день померлих матерів – це день матерів, які втратили своїх дітей. (International Baby Lost Mother’s Day (International Bereaved Mother’s Day)) відзначається в неділю перед Днем матері в травні. Ця подія не популярна, про неї не часто згадують у ЗМІ. В період, коли всі готуються до Дня матері, вшановуються матері, які пережили втрату дитини. Частинка душі жінки помирає разом із втратою дитини, тому така назва цієї події.

Історичні дати:

1984 — в Москві КГБісти схопили на вулиці Андрія Сахарова і доставили в Горьківську обласну клінічну психіатричну лікарню ім. Семашка.
1985 — вийшла постанова ЦК КПРС про заходи щодо подолання пияцтва й алкоголізму. Початок найбільшої в історії СРСР антиалкогольної кампанії.
1995 — Національний банк України випустив монету вартістю 200 тисяч карбованців.
1999 — Вперше від моменту розколу в християнстві (1054) Папа Римський відвідав православну країну (Румунію).
2008- об 11.00 у Чорному морі стався землетрус силою 3 бали за шкалою Ріхтера. Епіцентр був біля острова Зміїний. Слабкі поштовхи відчувались в Одесі.
2016 — У Полтаві відкрили перший у світі повноцінний пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору