Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Історія коломийських храмів | Церква Вознесіння Господнього

На окраїні Коломиї красується дерев’яний храм УГКЦ Вознесіння Господнього. Церква знаходиться на вул. Косачівській, що за залізничним переїздом. Вона стоїть на місці колишнього концтабору. Виконана в гуцульському стилі, церква виділяється поміж інших будівель цього мікрорайону.

Інформатор вирішив показати цей унікальний коломийський храм.

Церква Вознесіння Господнього була побудована у 2013 році на місці колишнього більшовицького концтабору. Ще 2004 року почалася будова каплиці, а вже наступного 2005 року, напередодні свята святого Миколая, Владика Миколай Сімкайло благословив у тій каплиці відправу Богослужінь і для священичого супроводу призначив о. Маркіяна Лоєка.

Весь церковний комплекс – каплицю, церкву та дзвіницю – виконали в гуцульському стилі, дах покрили гонтами. Сам храм досить невеликий і може вмістити не більше ста парафіян. Втім, мешканці Косачівської приходять сюди на богослужіння кожної неділі та на свята, беруть тут шлюб, хрестять дітей, а також ховають померлих.

Поруч з церквою розбудовується культурно-мистецький центр. За словами голови кооперативу “Зодчий” Івана Озарука (одного із головних ініціаторів побудови храму), мета цього центру – показати і передати молодому поколінню багатство української самобутності. У хаті-гражді створено музей, в якому зібрано багато національних речей гуцулів.

Увесь комплекс будівель обнесений добротним мурованим парканом, а ще на території комплексу ведеться господарство.


Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Коротку історію взято з досліджень краєзнавця Степана Андріїшина

Текст підготувала Ольга Пукавчук

Нагору