Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

12 травня – свята, іменини та дати

У п’ятницю, 12 травня 2023 року, в Україні триває 443-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 233 дні. У цю дату іменини святкує Артем, Василь, Домінік, Іван, Панкратій, Федот, Филимон.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

12 травня кожного року православна церква вшановує пам’ять дев’яти мучеників Кизицьких, яких ще звуть цілителями. Дев’ятеро мучеників жили у 3 столітті у Кизику (місто на території сучасної Туреччини). Вони сповідували християнську віру, але язичники прагнули, аби мученики зрадили Христа, тому довго й жорстоко катували нещасних. Дев’ятеро цілителів мужньо витримали тортури, після чого були страчені язичниками.

День пам’яті дев’яти мучеників

Міжнародний день медичних сестер. Існують професії, які завжди будуть затребуваними й незамінними, і саме до таких належить професія медичної сестри. Всім добре відомо, що будь-які медичні процедури, навіть, здавалося б, найпростіші, можна довіряти тільки професіоналам з певною кваліфікацією та досвідом. І попри те, що медсестри не призначають лікування самостійно, а лише виконують приписи лікарів, від їхньої роботи залежить здоров’я пацієнтів, а інколи й життя. Без сумніву, представники цієї відповідальної й нелегкої професії заслуговують на власне свято, тому щороку 12 травня, в день, коли народилася Флоренс Найтінгейл, яку вважають засновницею сестринської справи, відзначається Міжнародний день медичних сестер.

День екологічної освіти. Мета – привернення уваги людства до необхідності збереження природи, об’єднання для захисту нашої планети, наголошення на необхідності та актуальності екологічної освіти, забезпечення якісного її рівня.

До теми: У Коломиї запрацювала сортувальна станція

День екологічної освіти

Міжнародний день здоров’я рослин. Цей день присвячений підвищенню обізнаності про важливість здоров’я рослин для продовольчої безпеки, здоров’я людини та навколишнього середовища. Здоров’я рослин є основою розвитку сільського господарства та має важливе значення для забезпечення того, щоб посіви були здоровими та продуктивними, щоб природні екосистеми функціонували належним чином і щоб люди мали доступ до безпечної та поживної їжі. Цей день також є нагодою відзначити зусилля фахівців із охорони здоров’я рослин, які працюють над запобіганням поширенню шкідників і хвороб рослин.

Міжнародний день поширення інформації про міалгічний енцефаломієліт (МЕ). Цей день присвячений підвищенню обізнаності про МЕ, складну та виснажливу хворобу, яка вражає мільйони людей у всьому світі. МЕ також відомий як синдром хронічної втоми і характеризується постійною втомою, яка не знімається під час відпочинку, а також низкою інших симптомів, таких як біль, когнітивна дисфункція та порушення сну. МЕ – це складне захворювання, яке може серйозно вплинути на якість життя людини.

Історичні дати:

996 — у Києві освячена перша в Київській Русі кам’яна церква Десятинна

1929 — у Львові створена організація письменників Західної України — «Гроно».
1954 — УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.
2007 — Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі «Євробачення-2007», поступившись Марії Шерифович із Сербії.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору