Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

13 травня: що святкують сьогодні?

У суботу, 13 травня 2023 року, в Україні триває 444-й день повномасштабного вторгнення рф. До Нового року залишилося 232 дні. У цю дату іменини святкує Яків, Василь, Максим, Гнат та Микита.

Які свята в Україні та світі – розкаже Інформатор.

Всесвітній день кульбаби. Коли весняне сонечко посилає свої перші теплі промені на землю, а галявина вкривається зеленим килимом, по траві миттєво розсипаються яскраво-жовті квіти – кульбаби. Для одних ці рослини – звичайні бур’яни, для інших – компонент вітамінних страв, адже із зелені готують вишукані салати, а із квіток варять смачне варення. Окрім того, квітка володіє цілющими властивостями, тому широко використовується в медицині. Як бачимо, кульбаба – рослина універсальна. Тому недарма в її честь було запроваджено окреме свято, яке так і називається – Всесвітній день кульбаби.

Міжнародний день вітряка відзначається у другі вихідні травня кожного року, а в Нідерландах він є національним (народним) святом. Там його почали святкувати на початку 2000-х років. Згодом свято поширилося на інші країни.  Вітряні млини вперше з’явились у стародавній Персії, а потім перейшли до середньовічної Європи. В Україні також були поширене будування вітряків. Їх ставили у полях та на узбіччях доріг, переважно на півдні. Під вітряками проїжджі зупинялися та відмірювали свій подальший шлях.

День вітряка

Всесвітній день справедливої торгівлі не має сталої дати та відзначається щороку у другу суботу травня. Взагалі весь місяць проходить під цим знаком. Запровадила його Всесвітня асоціація справедливої торгівлі на підтримку суспільного руху за дотримання міжнародних стандартів товарів, особливо експортної продукції з держав, що розвиваються. Для прихильників руху важливо, щоб ремісничі товари, одяг та харчові продукти харчування вироблялися без залучення низькооплачуваної, рабської чи дитячої праці.

Всесвітній день мігруючих птахів. Засновниками свята є орнітологи із лабораторії Корнелла США, які у 1993 році запропонували відмічати цю дату. Передумовою святкування виступила Міжнародна конвенція захисту птахів, яку було прийнято у 1906 році. Святкування проходить за підтримки Конвенції по мігруючим видам та Африкансько-Азіатської угоди з перелітних птахів. Обидва документи є складовими Екопрограми ООН.

Всесвітній день мігруючих птахів

Всесвітній день техніки для майбутнього. Метою події є привернення уваги людства до важливості технологічного розвитку, підвищення поінформованості щодо технологій майбутнього та залучення до створення техніки задля кращого життя.

Всесвітній день техніки для майбутнього

Міжнародний день хумусу (International Hummus Day). Подію започаткував Бен Ленг у 2012 році.

День народження застібки-липучки, бо саме цього дня у 1958 році швейцарський вчений Жорж де Местраль отримав патент на цей винахід.

День народження застібки-липучки

Історичні дати:

1865 — в Одесі відкрито третій в Україні університет — Новоросійський, сьогодні — національний університет імені Мечникова.
1913 — відбувся політ першого у світі 4-моторного літака «Російський витязь» конструкції киянина Ігоря Сікорського. Вага літака (близько 5 тонн) була вчетверо більшою за вагу найбільшого на той час аероплана.
1918 — радянському Наркомату продовольства надані надзвичайні повноваження для реквізиції продуктів у селян
1927 — засновано київський футбольний клуб «Динамо».
1990 — вийшло перше число газети «Галичина» — першої за радянських часів демократичної багатотиражної газети Івано-Франківської області.
1991 — в Києві пройшов I Конгрес поляків, які мешкають в Україні.
2014 — проросійські бойовики під час боїв за Слов’янськ влаштували засідку на околицях села Маячка. Внаслідок нападу бойовиків на колону 95-ї окремої аеромобільної бригади загинуло 7 українських десантників.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору