Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

16 травня – яке сьогодні свято

У вівторок, 16 травня 2023 року, триває 447 доба війни росії проти України. До Нового року залишився 229 днів. Нині іменини святкують Андрій, Брендан, Симон, Тимофій, Мавра, Микола, Уляна.

Інформатор розповість детальніше про свята сьогодні.

Міжнародний день світла. Подію встановила ЮНЕСКО 14 листопада 2017 року. Дату святкування обрали на честь дня першої вдалої роботи лазера Теодора Маймана, яка відбулася цього дня у 1960 році. Мета – привернення уваги людства до важливого значення світла як для звичайного життя, так і для наукового, культурного, мистецького тощо розвитку; популяризація думки щодо вагомості техніки й науки серед молодого покоління; залучення до розвитку освіти.

День біографів. Дата святкування обрана на честь дати зустрічі Семюела Джонсона (лексикограф, поет та критик) з письменником Джеймсом Босуеллом – людиною, яка пізніше написала легендарну біографію Джонсона. Зустріч відбулась саме цього дня у 1763 році. Знайомство стало справді доленосним, адже завдяки спілкуванню двох талановитих людей через 28 років з’явилась друком біографія під назвою «Життя Семюела Джонсона», котра підкорила світ.

День біографів

День динозавра — це щорічне свято, яке об’єднує ентузіастів, палеонтологів і любителів динозаврів різного віку, наукове, пізнавальне і цікаве свято, щоб дізнатися більше про цих чудових створінь, які бродили по Землі мільйони років тому. Візначається щороку у третій вівторок травня.

День динозавра

День носіння фіолетового в знак миру. Жартівливість цієї події в її меті, адже свято націлене продемонструвати прибульцям, які дивляться на нас із космосу чи спустились на Землю, що людство – не ворог.

День носіння фіолетового в знак миру

Міжнародний день мирного співіснування. Подію започаткувала Організація Об’єднаних Націй 8 грудня 2017 року. Ця подія має за мету активне залучення суспільства до солідарності, єдності, терпимості та миру; сприяння розвитку країн; досягнення гармонії шляхом відмови від військових розв’язань конфліктних ситуацій між державами; підвищення поінформованості щодо необхідності мирного співіснування.

День морської мавпи. Морська мавпа – це істота, яка відноситься до ракоподібних, зовні нагадує креветку. Не дивлячись на свої крихітні розміри (до 5 міліметрів), морські мавпочки є вагомою частиною екосистеми: вони розповсюджують поживні речовини й тепло, допомагають змішувати океанічні води та таке інше. Активні міні-рачки користуються великою популярністю серед акваріумістів, адже вони дуже цікаво виглядають та невибагливі у догляді.

День морської мавпи

Історичні дати:

1648 — Під Жовтими Водами військо Богдана Хмельницького завдало поразки урядовому війську Стефана Потоцького.
1985 — Підписаний Указ Президії Верховної Ради СРСР «Про посилення боротьби з пияцтвом».
2004 — українська співачка Руслана Лижичко здобуває перемогу в пісенному конкурсі «Євробачення» 2004, здобувши переможних 280 балів на підставі телеопитування, яке проводилось в 36 країнах.
2008 — Україна стала 152-им членом Світової організації торгівлі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору