Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Яке свято 17 травня?

У середу, 17 травня 2023 року, триває 448 доба війни росії проти України. До Нового року залишився 228 днів. Нині іменини святкують Іван, Кирило, Марія, Микита, Никифор, Микола, Миколай, Пелагея.

Інформатор розповість детальніше про свята сьогодні.

День народження Інтернету. В сучасних умовах людство користується Інтернетом щодня і вже навіть не уявляє без нього свого існування. Цікаво, що за початковим задумом цей винахід призначався для військово-оборонної сфери, але зрештою став загальнодоступним і тому для кожної пересічної людини звично завдяки «всесвітній павутині» отримувати новини, спілкуватися, працювати, купувати товари або просто розважатися. Існує кілька подій, які вважають найвизначнішими в історії створення Всесвітньої мережі, тому й днів Інтернету в світі існує кілька. Одна з важливих дат — 17 травня 1991 року, день прийняття єдиного стандарту World Wide Web.

Міжнародний день боротьби з гомофобією. Ініціатором проведення свята виступила канадська організація у 2003 році. Влітку 2004 року французький діяч Луї-Жорж Тен звернувся до Організації Об’єднаних Націй з пропозицією встановлення офіційного міжнародного дня. Зараз подію відзначають близько 130 країн, включаючи Україну. Дата святкування обрана на честь дати виключення гомосексуальності з переліку психічних захворювань Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що відбулось саме цього дня у 1990 році.

Міжнародний день боротьби з гомофобією

День горіха. 17 травня кожного року відзначається подія, присвячена корисному та смачному харчовому продукту – горіху.

Всесвітній день пульмонолога. Подію започаткували у 1997 році. Лікарі цієї спеціальності відповідають за здоров’я легень та дихальних шляхів. Пульмонологія йде поруч з реаніматологією та інтенсивною терапією. Метою Дня пульмонолога є подяка лікарям за їхню нелегку, відповідальну та вкрай важливу діяльність, підвищення поінформованості суспільства щодо небезпечності пульмонологічних захворювань та залучення до профілактики.

Всесвітній день пульмонолога

Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертонією (World Hypertension Day), котру започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я спільно з Лігою Гіпертонії у 2005 році.

Історичні дати:

1916 — у Великій Британії вперше у світі здійснений перехід на літній час.
1918 — у Сибіру повстав чехословацький корпус, початок громадянської війни в росії.
1919 — Ухвалення ВЦВК Ухвали «Про табори примусових робіт». Створення в росії двох видів таборів: звичайних і особливих, для найбільш небезпечних ворогів радянської влади.
1928 — Муссоліні створив в Італії Службу доріг для будівництва перших у світі швидкісних автострад.
1934 — в Аргентині вийшов перший номер української газети «Наш клич».
1942 — Початок наступу німецьких військ під Харковом.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору