Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Давня вишивка у Святомихайлівському соборі

У соборі Святого Архистратига Михаїла досі дотримують давніх традицій та прикрашають храм у вишиванку, а ці скарби бережуть, як зіницю ока. Навіть на іконостасі Богородиця та Христос тут у вишиванці, українські орнаменти можна проглянути в кожному куточку храму. Адже з покоління в покоління тут передають, той унікальний код нашої нації, у який споконвіку українці вплітають “душу” нашого народу, його радість і тугу, надії, мрії й молитви.

Інформатор розпитав детальніше про вишивку в храмі у старшої сестриці собору пані Орисі Овчаренко, яка за це все відповідає.

Яким чином змогли зібрати так багато різноманітної вишивки?

Завдяки людям, які хочуть жертвувати на храм і робити його кращим. Тут головне спрямувати ту пожертву, щоб вона не була марною. Я можу розказати зараз, як це відбувається у нас в церкві. Коли ми хочемо зробити комплект вишивок в одному стилі, щоб мати на зміну, то спочатку знаходимо жертводавців, які допомагають купити полотно, нитки і тд. Також знаходимо тих, хто зможе вишивати. Я вже за цей час знаю людей, які не відмовлять і з радістю будуть це робити. Тоді ділимо між вишивальницями цю кропітку роботу, бо її дуже багато. Одна шиє верх, друга на престіл, третя рушники і так далі. Приблизно 4-7 жінок докладають зусиль, бо якби це вишивав хтось один на такий великий храм, то це б затягнулося на роки. По-трохи, по-трохи і з часом все укомплектовується.

Пані Орися розповідає, що лише на один вівтар потрібно дуже багато вишивати. Адже на престіл у Святомихайлівському потрібно 10 метрів вишивки.

Як ви обираєте схеми для вишиванок?

По-різному, деякі я знаходжу у нашій шафі серед старовинних вишиванок, де ми зберігаємо багатство, яке роками жертвували парафіяни. Бувало так, що нам подарували скатертину, яка дуже сподобалася, тоді ми вирішили, що потрібно вишити повністю увесь комплект у такому стилі.

Скільки разів на рік замінють вишивку у храмі?

Ми стараємося 4 рази. На Різдво перед святом Миколая Чудотворця, на Свято Преображення, коли храмовий празник у місті, на Великий піст по-особливому все одягаємо і на Великдень.

У своїх надбання парафія Святого Архистратига Михаїла зберігає надбання своїх пращурів. У скринях є вишиті рушники з минулого століття, яким вже більше як 100 років.

“Я ці скарби зберігаю як зіницю ока, адже старше покоління відходить, а молодь не хоче нічого вишивати та менше жертвує на храм. До того ж хочуть все як найлегше та як найпростіше. Мода пішла на машинну вишивку, але це вже не створена вручну – плідна копітка робота, в яку вкладена любов і старання майстрині”, – додає пані Орися.

Нижче Ви можете переглянути фото вишитих рушників, яким вже більше як 100 років, а вони досі зберігаються в соборі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору