Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Музеї в Коломиї: добірка історичних скарбниць Писанкової

18 травня відзначається День музеїв. У цих будівлях зберігаються найрізноманітніші історичні атрибути, які розповідають про наших предків. А неймовірні виставки, які зачаровують відвідувачів та змушують розкодувати надзвичайні змісти. Це точно вартує уваги.

Інформатор підготував добірку музеїв Коломиї.

Музей писанкового розпису

Музей урочисто відкрили 26 жовтня 1987 р у приміщенні церкви Благовіщення Пречистої Діви Марії. У 1990 році церкву передали віруючим і Музей переїхав, не отримавши постійного приміщення. З 1992 року він був локалізований у малопристосованому будинку на вулиці Р. Шухевича, 78.

У вересні 2000 році спеціально для збереження і експонування творів писанкового розпису побудували архітектурну споруду у формі найбільшого у світі писанкового яйця, яка згодом стала візиткою Коломиї. Урочисто нове приміщення Музей було відкрито 23 вересня 2000 року під час Х Міжнародного Гуцульського фестивалю. Будівлю спроектував архітектор Ігор Шумин. Концепцію експозиції музею розробила директор Ярослава Ткачук, а втілили коломийські художники Василь Андрушко й Мирослав Ясінський.

У Музеї є понад 12 000 писанок і декоративних яєць із різних регіонів України та 35 країн світу. Це писанки, мальованки, дряпанки, створені на курячій, гусячій, страусовій чи навіть перепелиній шкаралупі. Доповненням слугують й інші експонати: декоративні яйця, оздоблені вишивкою, аплікацією насінням з різних злакових культур, соломкою, дерев’яні інкрустовані й різьблені, керамічні писанки та декоративні яйця з напівкоштовного каміння, декоровані технікою перегородчастої емалі.

Музей працює щодня, окрім понеділка. З 10:00 до 18:00.

Вартість квитків для дорослого 30 грн, для дитини – 15 грн.

Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського

Нині зібрання Національного музею Гуцульщини та Покуття нараховує близько 50 тисяч експонатів, що репрезентують усі види традиційного народного мистецтва гуцулів та покутян: художню обробку дерева, металу та шкіри, гончарство, декоративне ткання, килимарство, вишивку та одяг, писанковий розпис. Вони представляють період від XVII століття і дотепер. А деякі експонати датовані IV тисячоліттям до н. е. та є представниками трипільської культури. Серед експонатів музею виділяють старовинні предмети сакрального мистецтва, речі побутового вжитку, високовартісні художні вироби з дерева, кераміки, тканини, шкіри, овечої вовни, кольорових металів, скла, морських коралів.

Постійні експозиції музею:

  • гобелени Михайла Біласа;
  • меморіальна кімната відомого письменника та громадського діяча Андрія Чайковського;
  • сакральне мистецтво;
  • інтер’єр гуцульської хати;
  • гуцульський одяг;
  • гуцульські меблі.

Музей працює щодня, окрім понеділка. З 10:00 по 18:00.

Вартість квитків для дорослого на експозицію 60 грн, для дитини – 45 грн.

Вартість квитків на виставку 20 грн, для дитини – 15 грн.

Музей історії міста Коломиї

31 березня 1990 року сектор інформації Ради Міністрів УРСР через газету “Червоний прапор” повідомив, що Рада Міністрів УРСР прийняла постанову про створення Музею історії міста Коломиї. 3 липня в кінотеатрі ім. М. Ірчана відкрили виставку “Край мій рідний” з колекції Петра Арсенича. Музей не мав ні свого приміщення, ні штату працівників, але у липні організував першу тематичну експозицію “Над Прутом моя Коломия” у виставкових залах Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини.

16 вересня 1997 року виконком Коломийської міської ради передав музею будинок №80 по вул. Романа Шухевича. Його збудували ще у 1890 році. В приміщенні музею знаходиться 18 експозиційних фондових та службових приміщень. Загальний фонд нараховує більше 20 тисяч експонатів.

Музей працює щодня, окрім понеділка. З 9:00 по 18:00.

Вартість квитків для дорослого 50 грн, для дитини – 20 грн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору