Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

23 травня: що святкують в Україні та світі?

У вівторок, 23 травня 2023 року, вже 454 доба протистояння України російському окупанту. До Нового року залишається 222 днів. Сьогодні іменини святкують Василь, Кирило, Лаврентій, Симон, Таїсія.

Детальніше розповість Інформатор.

День морської піхоти. Подія започаткована у 2014 році, але до 2018 року дата святкування була – 16 листопада (на честь першої присяги службовця морської піхоти, яка відбулась саме цього дня у 1992 році). Професійний день вирішили перенести на 23 травня у зв’язку з відзнакою сторіччя Української революції. А точніше – у зв’язку з днем затвердження Павлом Скоропадським указу щодо створення державної морської піхоти (1918 рік).

День морської піхоти України

День героїв вважається національним українським святом на честь борців за волю та незалежність нашої держави. Люди, що цілковито поклали своє життя на ваги свободи українського народу, існували в різні часи становлення нашої держави. Починаючи з часів Київської Русі, продовжуючи часами Гетьманської ери та процвітання Запорізької Січі, в недовгий період існування Української Народної Республіки та Української повстанської армії. Ціла плеяда нових героїв з’явилася в останні роки, під час російської агресії на сході країни. Вони були, є і будуть завжди. Тому День героїв, що святкується щороку 23 травня, завжди буде важливим та актуальним для кожного українця. Адже тільки завдяки героїзму наших краян у всі часи та епохи, наша держава сьогодні знаходиться на мапі землі.

День каштанових свічок. Свічками називають біло-рожеве цвітіння каштану, бо суцвіття за формою нагадують свічку. Людство має змогу помилуватись гарним розквітом каштанових свічок якраз у травні. День каштанових свічок – чудова можливість звернути увагу на прекрасні весняні квіточки.

День каштанових свічок

День щасливої монетки.Нерідко монета слугує талісманом вдачі, щастя, добробуту. Саме таку монетку ми нерідко кидаємо у море або фонтан, щоб повернутись до бажаного місця, чи, наприклад, для здійснення заповітної мрії. Щасливу монетку можна носити при собі з метою притягання фінансового добробуту.

Всесвітній день спортивної боротьби. На офіційному рівні борці почали відзначати подію лише кілька років тому. Дата святкування обрана на честь дати початку першого світового чемпіонату, який відбувся саме цього дня у 1904 році у Відні.

Всесвітній день черепахи. Подію започаткувало Американське товариство з порятунку черепах у 2000 році. Метою Всесвітнього дня черепахи є звернення уваги людства до гострої проблеми масової гибелі цих тварин через втручання людей у їхнє життя, а саме: забруднення території проживання, кліматичні зміни, протизаконні вбивства, неякісний догляд за тваринами в неволі тощо.

Всесвітній день черепахи

Історичні дати:

1910 — в Києві здійснений перший політ вітчизняного літака Кудашев-1.
1938 — убивство Євгена Коновальця агентом НКВС Павлом Судоплатовим.
1953 — впродовж 48 годин в Литовській РСР арештовані та депортовані майже 37 тисяч селян, що не вступили в колгоспи.
1984 — головний лікар США оголосив пасивне паління шкідливим для здоров’я.
2008 — відкрита 46 станція Київського метрополітену — «Червоний хутір».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору