Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

26 травня – яке сьогодні свято?

У п’ятницю, 26 травня, в Україні триває 457-й день війни. До Нового року залишилось 219 днів. Іменини цього дня мають Олександр, Василь, Гавриїл, Георгій, Єгор, Юхим, Іван, Макар, Сергій, Тарас, Ян, Аріна, Гликерія, Ірина. У світі – день лінді-гоп.

Інформатор розповість деталі про сьогоднішній день.

26 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день лінді-хоп. Лінді-гоп – афроамериканський танець, який з’явився в Нью-Йорку в 1920-30 роках. Поєднував в собі елементи сольних та партнерських танців, використовуючи імпровізацію та рухи афро-американських танців. Свято було встановлено на честь дня народження Френкі Меннінга, який народився 26 травня 1914 року у Флориді, переїхав в дитинстві в район Гарлем (Нью-Йорк), де став зіркою танців.

Всесвітній день рудих. Попри те, що винуватцями свята є люди з рудим волоссям та рудими бородами, започаткував його білявий художник з Нідерландів Барт Ровенхорст. Під впливом ефектних портретів рудоволосих представниць прекрасної статі, написаних Густавом Клімтом та Габріелем Росетті митець вирішив створити свою виставку красунь з рудим волоссям. Для цього йому необхідно було найти відповідну натурницю. Оскільки в Нідерландах рудих людей не так багато – тільки 2% усього населення країни мають руде волосся від природи, завдання здавалось неможливим. Тому Барт вирішив дати оголошення в газету про кастинг рудоволосих жінок на роль натурниць.

Художник був приємно вражений, коли на кастинг прибуло не 15 дівчат, як він очікував, а в десять раз більше. Ровенхост обрав 14 дівчат, які йому сподобалися більше за інших. А місце останньої розіграли через лотерею. Це був перший Всесвітній день рудих, який відбувся 26 квітня 2005 року. З цього часу на фестиваль щорічно з’їжджаються рудоволосі красуні та красунчики з різних куточків земної кулі.

Всесвітній день Дракули. Дата святкування обрана на честь виходу першого роману Брема Стокера під назвою «Дракула», що відбулось саме цього дня у 1897 році. Вампір граф Дракула – головний персонаж даного готичного роману, лютий вбивця. На основі твору Стокера пізніше було випущено безліч оповідань та фільмів жахів. До речі, образ та прізвище Дракули запозичені у жорстокого правителя Валахії на ім’я Влад Цепеш, якого також знають за прізвищем Дракул (значення: син дракона). Диктатор садистським чином вбив близько 100 тисяч людей за свого життя.

26 травня в церковному календарі – день пам’яті мученика Олександра. Жив він в III столітті за часів правління імператора Максиміана та був хоробрим воїном. Сповідував чоловік християнство. Тому, коли інші воїни влаштували язичницьке святкування з принесенням жертв ідолам, Олександр залишився вдома. Імператор бачив мужність свого воїна, але не хотів, щоб той був християнином. Тому просив відмовитися від віри. Отримавши відмову, він наказав відсікти йому голову.

Який це день в історії:

  • 1093 рік – в день Вознесіння половці розбивають руське військо в битві на річці Стугна;
  • 1648 рік – 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького громить 18-тисячну польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем;
  • 1895 рік – під час архиєрейської візитації Білого Каменю митрополит Сильвестр (Сембратович) освячує наріжний камінь під нову муровану церкву;
  • 1938 рік – у місті Вольфсбург Адольф Гітлер особисто закладає перший камінь під новобудову першого заводу “Фольксваген”;
  • 1953 рік – починається Норильське повстання політв’язнів;
  • 2014 рік – відбувається перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибивають проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору