Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Який сьогодні день? | 27 травня

У суботу, 27 травня, в Україні триває 458-й день війни. До Нового року залишилось 218 днів. Іменини цього дня мають Олександр, Іван, Леонтій, Макар, Максим, Марк, Микита, Петро, Тихон.

Інформатор розповість деталі про сьогоднішній день.

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження України

День працівників видавництв, поліграфії та книгорозповсюдження відзначається в Україні щороку в останню суботу травня, згідно з Указом Президента №563/99 від 25 травня 1999 року, і є національним професійним святом працівників, так чи інакше пов’язаних із книгодрукуванням.

Друкарські верстати з’явилися в Україні ще у XV столітті, тож друкарська справа має власну давню історію. Справжнім витвором книжкового мистецтва була Острозька Біблія, видана 1581 року. Ця книга стала своєрідним каноном, за яким видавалися релігійні книги не лише в Україні, а й у сусідніх країнах Європи.

Запатентовано прозору клейку стрічку – скотч

27 травня 1930 року, 93 роки тому, було запатентовано прозору клейку стрічку – скотч.

Скотч – різновид липкої стрічки на целофановій основі, на одну зі сторін якої нанесено клей. Scotch і Scotch Tape – зареєстровані торговельні знаки корпорації 3M.

Перший у світі скотч був зроблений з каучуку, масел і смол на целофановій основі. Він був водонепроникним і протистояв широкому діапазону температур. Спочатку використовувався для пакування обгортки для їжі. Однак у роки Великої депресії люди вигадали безліч інших способів застосування скотчу на роботі та вдома: від запечатування пакетів з одягом до зберігання розбитих яєць.

У 1932 році Джон Борден удосконалив скотч, додавши “вбудоване” лезо для обрізки, що істотно полегшило використання стрічки. У наступні роки були й деякі інші удосконалення, а також розширення асортименту стрічки. На сьогодні в сімействі скотчів 3M понад 900 найменувань.

Всесвітній день інтер’єру та День дизайнера інтер’єрів

Щорічно в четверту травневу суботу відзначається свято творчої професії – Всесвітній день інтер’єру та День дизайнера інтер’єрів. Подію заснувала Міжнародна федерація архітекторів і дизайнерів інтер’єру 2004 року. Сама ж федерація утворилася 1963 року.

Ще цього дня:

  • 1753 – Завершено будівництво Андріївської церкви в Києві;
  • 1821 – Засновано Миколаївську астрономічну обсерваторію;
  • 1921 – Афганістан оголосив про незалежність;
  • 1926 – У штаті Міссурі споруджено пам’ятник Гекльберрі Фіну і Тому Соєру;
  • 1933 – Відбулася прем’єра мультфільму Волта Діснея “Три поросятка”;
  • 1937 – У Сан-Франциско урочисто відкрили міст над протокою Золоті Ворота – один із найкрасивіших у світі;
  • 2002 – музикант Алан Паркер став лицарем і може додавати до свого імені приставку “сер”;
  • 2009 – На базі Національного авіаційного університету створено Інститут аеронавігації.
  • 2015 – Прокуратури Швейцарії та США заарештували 7 вищих посадових осіб ФІФА і загалом 14 осіб – за обвинуваченням у корупції, рекеті, шахрайстві та відмиванні грошей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору