Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

30 травня – яке сьогодні свято?

У вівторок, 30 травня, вже 461 доба протистояння України російському ворогу. До Нового року залишається 215 днів. Іменини сьогодні святкують Жанна, Євдокія, Адріан, Степан та Василь.

Інформатор розповість, чим цікавий день день.

День степу в Україні. Ініціаторами свята були учасники міжрегіонального наукового семінару «Охорона степових ландшафтів Донецької та Луганської областей», який відбувся 1 березня 2017 року в Оргуському інформаційному центрі. Також створенню свята сприяло святкування у тому ж році 90-річчя створення заповідника «Кам’яні могили», який є традиційним символом охорони степів в Україні. Учасники семінару проголосували за щорічне проведення у національних природних парках наукових конференцій з охорони степових ландшафтів.

День степу в Україні

Міжнародний день обіймів вашої кішки. У США це національне свято, яке відзначають 4 червня. Цього дня для усіх любителів цих домашніх тварин з’являється прекрасна нагода показати свою любов до них.

День жіночої емансипації, або День емансипе. Існує дві версії походження цього свята. Згідно з однією, відмічати цю дату запропонували на знак пам’яті загибелі 30 травня 1431 року легендарної Жанни д’Арк – французької дівчини, яка рятувала країну від англійського панування у кінці Столітньої війни. По другій версії, день присвятили подіям, які відбулись у Німеччині у цю дату 1932 року. Цього дня там було проголосовано «Закон про юридичне положення жінок-чиновників».

День жіночої емансипації

Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Заснувала пам’ятний день Всесвітня організація здоров’я. Основною метою заходу є привернення уваги громадськості до цих важливих проблем та підвищення свідомості людей про симптоми, протікання, наслідки астми та алергії. Активісти проводять агітацію щодо регулярної діагностики. Учасники руху привертають увагу до проблем догляду за пацієнтами. Різноманітними громадськими організаціями в цей день організовуються благодійні збори коштів для допомоги хворим на бронхіальну астму та алергію.

Історичні дати:

1884 — відкрито рух Катеринославською казенною залізницею, яка з’єднала Донецький вугільний і Криворізький залізорудний басейни
1896 — у Нью-Йорку зафіксовано першу в історії ДТП: велосипедист зламав ногу у зіткненні з автомобілем
1919 — у Владивостоці на Другій сесії Української Далекосхідної Крайової Ради ухвалено Конституцію національно-культурної автономії українства на Далекому Сході
1921 — засновано Донецький гірничий технікум (з 1926 р. — гірничий інститут)
1923 — у Празі засновано Українське історико-філологічне товариство на чолі з Дмитром Антоновичем
1985 — У Франції на авіакосмічному салоні відбувся перший показ літака Ан-124 «Руслан»
2000 — у день похорону українського композитора Ігоря Білозора, померлого від травм, отриманих у бійці з російськими шовіністами, на вулиці Львова вийшло понад 100 тисяч людей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору