Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Українофоб Стєклов чи Народний артист України Горянський: чию ж виставу дивилися коломияни у 461 день війни?

30 травня у Коломию з виставою “Женихи” приїхав Сучасний театр. Яким же було здивування місцевих журналістів, коли вони натрапили на стару – довоєнну – афішу Сучасного театру, де постановником зазначено Володимира Стєклова, внесеного до санкційного списку України за його українофобську позицію.

Інформатор розповість більше.

Перед виставою коломийська журналістка Марина Максимів гортала матеріали про “Женихи”, які того дня мали показати коломийській публіці, і загалом про Сучасний театр.

Раптом на сайті з продажу квитків натрапила на довоєнну афішу цієї ж вистави.

“Постановка – Володимир Стєклов”, – виднілося на анонсі вистави у Переяславі.

Як Стєклов? Він же українофоб? Марина подзвонила до театру. Виставу збирались відмінити, але ж ні. Вистава пішла і… пішов глядач.

Інформатор приєднався до вистави у розпалі. На сцені – імпровізована рекламна тумба: “Іщу мужа”, а зі сцени “Пашлі вон, дуракі!”

То хто ж ставив?

5 лютого 2022 року на афіші вистави “Женихи” Сучасного театру зазначався постановником Володимир Стєклов.

“Постановкою займався російський актор театру і кіно, відомий за роллю прапорщика Кантємірова у відомому серіалі “Кадети” Володимир Стєклов”, – чорним по білому пише на переяславському сайті .

Цієї весни – 25 березня 2023 року – Сучасний театр приїжджає в Переяслав знову. І знову з “Женихами”. На афіші вкотре Стєклов зазначений постановником.

До слова, на той момент Володимир Стєклов був уже офіційно 2 місяці у санкційному списку України.

Володимир Стєклов, біографія

Радянський та російський актор театру та кіно. Народний артист рф.

Дата народження: 03.01.1948р.
Місце народження: м. Караганда.

Стєклов Володимир Олександрович – заслужений артист РРФСР (1988). Народний артист росії (2001), українофоб.

Фігурант бази даних центру «Миротворець».

фото – сайт zabor.zp.ua 

 

З 6 січня 2023 року Володимир Стєклов доданий до санкційного списку України. Він підтримав збройну агресію росії проти України, тимчасову окупацію території України, є фігурантом санкційних списків.

Стєклов чи Горянський ставив “Женихи”?

З цим питання ми звернулися спершу до адміністратора, яка організовувала гастролі Сучасного театру. Людмила не мала відповіді.

“Я запитала, чому така вистава, як з постановкою пов’язаний Стєклов і взагалі “реалії росії” на сцені театру в Коломиї під час війни – це ок? Людмила відповіла, що “до цього всього ми були одне ціле”. Це добило”, – розповідає Марина Максимів.

Після вистави Інформатору вдалось поспілкуватися з Володимиром Горянським, але перше ж запитання – власне, про те, чия постановка, – вивело актора із себе. Він сказав, що Стєклова не знає і питання тут “ні до чого”. Переходить на російську і з обуренням йде.

Ми все ж спробували вдруге поговорити з Володимиром, але справа закінчилась криками. Публіці сподобалось – головний аргумент. “А ви хто?”, – в обуренні запитує Володимир Горянський редакторку Інформатора Коломиї. “Я – представниця Коломийської громади”, – каже Наталка Сандецька. “Ви ніхто!”, – не забарилась відповідь Народного артиста України.

Цей діалог знімають представники Сучасного театру. А далі – жвава дискусія. До неї приєдналися актори Сучасного театру. Вони також про Стєклова не чули, мовляв, він тут ні до чого, бо п’єса за авторства Гоголя в перекладі Остапа Вишні.

На сам кінець актори і представники театру заявили, що глядач заходив і казав “дякую”, а ми “розрушаємо націю”.

“Нашу виставу Стєклов не ставив”- коментує телефоном адміністраторка Сучасного театру Людмила. – “Я не знаю, хто такий Стєклов. В афішах може бути написаний, хто хочеш. А у березні цього року я ще не працювала”.

Правду наразі встановити важко. Коломийська РДА повідомлена. Відповідні органи працюють над дослідженням цього інциденту в Коломиї.

А як Коломия сприйняла виставу

Під інструментал “Очі чьорниє” (до слова, вкрадена росією українська пісня) вдячний коломийський глядач дякує трупі Сучасного театру й зокрема Народному артисту України Володимиру Горянському за виставу.

Заповнена на третину зала аплодувала і вітала гоголівський гумор соціально-побутової драми.

На сцені – судариня, за котру змагаються аферисти, типовий побут росії доби Гоголя. Фразочки російською проскакують раз у раз: “пашлі вон, дуракі” та ціла серія обмовок не носіїв солов’їної. Ріже вухо?

В один із моментів головна героїня отримує цукерку. “Рошенівська” – кидає репліку актор. Виконавиця демонстративно випльовує цукерку, публіка хихоче.

“Потім дососем”, – каже Горянський.

Публіка зривається на аплодисменти.

В кінці вистави – оплески стоячи, квіти і “Слава Україні” від Володимира Горянського. Завіса.

Це був 461 день війни. Коломия. Ракетні тривоги та масові атака дронами в розпалі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору