Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Зелені свята: чим “замаїти хату” та звідки взялись ці традиції

Одне з найважливіших церковних свят у році – Трійця. У народі воно ще має назву Зелені свята. Зазвичай напередодні господині та господарі мають чимало роботи – зазеленити дім, поприбирати,  відвідати церкву та сходити на кладовище.

Детальніше про традиції на Зелені свята дізнавався Інформатор.

На Прикарпатті перед Зеленими святами потрібно “замаїти хату”, тобто прикрасити дім зеленню. Гілками дерев вбирають фасад будинку, ікони та залишають у кутках кімнат. Проте не всі рослини годиться, щоб зазеленими дім. Найчастіше оселі прикрашають липою, березою, осикою, кленом та дубом. Раніше встеляли також і підлогу в будинку, але зараз ця традиція потихеньку зникає.

У дохристиянські часи у цей період проходили старі язичницькі святкування, які згодом з’єдналися з Святою Неділею. Зелені Свята розмежовували весняний і літній господарський цикл, тому-то всі обряди та традиції на Трійцю пов’язані з культом врожаю, природи та родючості.

У суботу перед Трійцею зазвичай прибирають біля та всередині своїх будинків. Це останній день, коли можна посадити щось на городі. За повір’ями, якщо посадиш до Трійці, а на Зелені свята “замаїш” — все зійде.

Незмінний ритуал під час Зелених свят — відвідування могил померлих родичів, які також прикрашають зеленими гілками.

Колись у суботу до оселі на ніч заносили зрізану осику. Якщо на ранок листя зелене, навіть якщо трохи прив’яло – родина зустріне разом наступні свята. Поганим знаком було, якщо листочки на ранок почорніють.

У неділю, на Трійцю, у церквах правлять служби та освячують гілочки, щоб потім поставити їх у себе вдома.

Плетіння вінків – ще одна цікава традиція на Трійцю. Раніше незаміжні дівчата плели вінки і дарували одна одній на знак дружби. Це називали “кумлення”, від чого і походить слово “кума”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору