Інформатор Коломия

ВЛАДА

Каналізаційна ріка: на вулиці Довбуша критична ситуація з Млинівкою. Чи є просвіток?

Щойно сонце таки надумало припекти, засмерділо все, що тишком-нишком або ж навіть зовсім не ховаючись виливають коломияни у наші ріки. На вулиці Довбуша нечистоти спричинили критичну ситуацію.

Розбирався Інформатор.

Чи знали ви, що у Коломиї за 300 метрів від центру у приватному секторі немає каналізації? Так повелось від перших забудов на вул. Довбуша. Так є і донині.

Але ще 35-40 років тому у цій ріці водилась риба й діти бавилися. Вода була кришталево-чиста. Нині ж огидний запах Млинівки віддає на цілі квартали приватного сектору в Коломиї.

Дійшло до абсурдної ситуації: деякі коломияни щиро вірять, що ця ріка для того і є.

До слова, це не єдина зіпсована людьми природня ріка. Детальніше у статті Гірше людей: як коломияни поводяться в річкою Радилівкою

р. Млинівка, травень 2023 року

Одиниці – проти, іншим – байдуже

Коломиянин Сергій більше року намагається зібрати актив та достукатись до екологів, міської влади й відповідальних осіб. Листування з установами та службами, зустрічі у владних кабінетах, апелювання до місцевих мешканців.

р. Млинівка, квітень 2023 року

Смердить усім, але не всі готові це змінити. Найперше тому, що чимало приватних осель свідомо використовують Млинівку як каналізацію.

Інформатор вперше порушував це питання в січні 2023 року. Тоді в силу низьких температур сморід був ледь відчутний. Справа зависла на місяці.

Деталі: Імпровізована каналізація: на що перетворили річку Млинівку в центрі Коломиї

Навесні поглянути на наслідки ґаздування прийшов екоактивіст, голова громадської організації “Зелений світ” Василь Лютак. У прямому ефірі фахівець озвучив свій невтішний висновок:

Це екологічна катастрофа

Світло в кінці тунелю: що кажуть на водоканалі

З питаннями, як у ХХІ столітті в європейському місті може не бути системи водовідведення Інформатор звернувся до КП “Коломияводоканал”.

І справді, на частині вулиці Довбуша немає системи водовідведення. Зокрема від повороту в автопарк і до перехрестя з вул. Котляревського ця мережа відсутня. Але проблему обіцяють вирішити ще цього року.

 

Саме тому ремонтуючи вулицю Довбуша минулого року комунальники залишили непроасфальтовану ділянку.

Уже розробили проектно-кошторисну документацію. Очікувана вартість робіт – 1 млн 900 тис грн.

“Проєкт передбачає каналізаційно-насосну станцію, бо самоплив там неможливий, враховуючи особливості рельєфу, – стверджує директор КП “Коломияводоканал” Славомир Зумер.

У КП “Коломияводоканал” обіцяють оголосити закупівлю ще до середини червня. А також сподіваються, що проведення тендеру дозволить знизити ціну на ці роботи і зекономити кошти.

Тож є надія, що цього року проблему з нечистотами у Млинівці хоча б на цій ділянці вирішать, а частина будинків на вулиці Довбуша нарешті приєднаються до центральної системи водовідведення.

Але є й інша проблема. Заключення договорів з водоканалом на водовідведення – справа добровільна.

“Ми перевіряємо факти приєднання до наших мереж, я про самовільні приєднання. Забруднення водойм і дотримання вимог щодо облаштування й обслуговування септиків – це екологічне законодавство. Водоканал не має таких повноважень. Коли в ході своєї роботи виявляємо такі факти, то повідомляємо муніципальну інспекцію”, – коментує проблему директор КП “Коломияводоканал” Славомир Зумер.

Справа за екологами і… совістю. Коломияни мають зрозуміти, що їхнє бажання зекономити має наслідки. Млинівка – не каналізація, а місто – не сміттярка. Щойно у Коломию прийде спека ваші діти поспішать на Прут і купатимуться у водах, менших рік, в які ви вчора зливали стоки з пральної машинки, септиків та ванної. Та й зрештою, дім не закінчується за порогом. Невже комусь приємно усе літо провести із закритими вікнами, бо з двору нестерпно тхне каналізацією?

р. Млинівка, травень 2023 року

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору