Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Підрив Каховської ГЕС: деталі, відео

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Тепер для мешканців Лівого берега є загроза. Воду зі сховища використовують для підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. З Херсону о 12:00 6 червня відправиться Перший евакуаційний поїзд.

Інформатор повідомляє за джерелами УП, 24 канал, телеграм-канал Володимира Зеленського та ін.

Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції, повідомляє Енергоатом.

Через підрив ГЕС почалося підтоплення найближчих до Дніпра населених пунктів.

Цієї ночі російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС , що разташована від Херсона вище за течією Дніпра. Факт підриву підтверджують в оперативному командуванні “Південь”.

“Російськими окупаційними військами здійснено підрив Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується”, – йдеться у повідомленні.

Судячи з тих кадрів, що вже з’явилися в мережі, дамба отримала критичні ушкодження і більше не здатна стримувати потік води. Як добре видно на відео, почалося неконтрольоване скидання води з Каховського водосховища, що загрожує серйозними підтопленнями нижче за течією Дніпра.

6 червня 15:00

Підрив російськими військовими Каховської ГЕС створює загрозу на Запорізькій АЕС. Робота атомної станції напряму залежить від рівня води в резервуарі, який використовується для охолодження реакторів.

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що рівень води в резервуарі ЗАЕС серйозно впав. За його словами, якщо рівень води в резервуарі впаде нижче 12,7 метра, то її не вдасться продовжувати туди закачувати.

Відсутність охолоджувальної води в основних системах упродовж тривалого періоду часу спричинить розплавлення палива та непрацездатність аварійних дизель-генераторів. Однак наша поточна оцінка полягає в тому, що безпосереднього ризику для безпеки станції немає,
– зазначається у заяві.

Підтоплення

У мікрорайоні Корабел у Херсоні вимкнули електропостачання у зв’язку з підтопленням, яке виникло в результаті підриву Каховської ГЕС окупантами.
Відео підтоплення – ТУТ

Евакуація

З Херсону о 12:00 відправиться Перший евакуаційний поїзд, — Укрзалізниця

Там додають, що за потреби будуть призначені додаткові евакуаційні поїзди.

Де можливі затоплення

Зокрема йдеться про такі населені пункти:

Після підриву Каховської ГЕС вода у окремих районах Херсонської області сягне критичного рівня вже за п’ять годин.

Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті по тривозі для оповіщення та евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро.

Йдеться про села: Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

Де розташована Каховська ГЕС

Каховська ГЕС розташована на півдні України за 5 кілометрів від міста Нова Каховка Херсонської області. Станція забезпечує річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією, зрошення та водозабезпечення засушливих районів півдня України і навігацію від Херсона до Запоріжжя.

У перші дні повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року окупанти захопили Північно-Кримський канал та Каховську ГЕС.

У травні 2022 року з ГЕС скидались великі обсяги води і не працювали два гідроагрегати. Однак терористи не надають можливості для проведення ремонтних робіт. Зокрема, через скидання води частково затопило Нову Каховку. У місті були пошкоджені місцева набережна та парк.

Стан Каховської ГЕС, яку контролюють окупанти

Нещодавно видання NYT повідомляло, що Каховське водосховище наразі перебуває під контрелем російських окупантів. Проаналізувавши дані останніх місяців там дійшли до висновку, що рівень води значно піднявся. Він покриває піщані коси вздовж водосховища.

Так, рівень води у Каховському водосховищі досяг найвищого рівня з 1992 року, що збільшує ймовірність затоплень у регіоні. Найбільший рівень води за 30 років також демонструє відсутність регулювання на Каховському водосховищі.

У NYT також процитували метеоролога ВПС США та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень Девіда Хелмса. Він вважає, що російські загарбники тримали дамбу занадто закритою під час танення снігу та весняних паводків. Тому зараз є загроза підтоплень.

Інформація оновлюється

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.Телефонуйте – 096 545 8237

Нагору