Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї деякі учасники НМТ не змогли пройти тестування через збій у системі: що далі?

12 червня під час другої зміни національного мультипредметного тесту в одному із екзаменаційних центрів у Коломиї учасники не змогли пройти тестування через технічний збій. У зв’язку з цим, їм надали можливість пройти тест у межах додаткової сесії. Втім, деякі батьки та учасники НМТ не згідні з таким рішенням.

Інформатор дізнавався деталі.

За словами батьків, як тільки учасники мали розпочати тест, у системі стався збій і вона перестала працювати. Через 3 години очікування система так і не запрацювала. Оскільки учасники не змогли скласти НМТ під час основної сесії, їм дали заповнити заявки для участі в додатковій сесії тестування, яка відбудеться з 11 по 24 липня.

Однак батьки обурюються, чому випускники змушені чекати додаткової сесії, якщо вони не змогли скласти тест не зі своєї вини. Вони стурбовані, що у дітей залишиться зовсім мало часу, щоб подати документи на вступ у вищий навчальний заклад. Додають, що дехто з випускників планує вступати у ВНЗ за кордоном, але не зможе виїхати, адже у липні виповнюється 18 років.

Також батьки стверджують, що у заяві діти зазначали, що не змогли взяти участь в основній сесії з особистих причин.

Батьки учасників НМТ, які через технічний збій не змогли пройти тест 12 червня, пропонують виділити додатковий день в основній сесії для складання тестування. Вони звернулися із заявами в Івано-Франківський регіональний центр оцінювання якості освіти, а також в УЦОЯО і отримали наступну відповідь:

Також батьки написали заяви і в управління освіти Коломийської міської ради. Там зазначили, що вони не мають прямого відношення до складання НМТ, адже його проходження забезпечує УЦОЯО.

Інформатор також поспілкувався із заступницею начальника управління освіти Марією Козловською. Вона повідомила, що справді 12 червня стався технічний збій під час складання НМТ. Проте, скільки саме учасників не змогли пройти тестування, сказати не змогла через конфіденційність.

“Такі ситуації є передбачені і всі діти, які складали мультитест, написали заяву на додаткову сесію. Питання часу її проведення регулюється суто УЦОЯО і передбачається законодавством. У Центрі оцінювання якості освіти вважають, що 12 червня виникла форс-мажорна обставина. У такому випадку учасники НМТ автоматично на пункті тестування пишуть заяви. Їхні заяви прийняли і зареєстрували. В УЦОЯО нам пояснили, що там не мають права призначити інший день, навіть якщо є вільній день між сесіями, тому що це все передбачено державними документами”, – розповідає заступниця.

Заступниця начальника управління освіти повідомила, що всі учасники, які не змогли 12 червня скласти НМТ, написали заяву про надання можливості пройти тестування під час додаткової сесії через те, що був заблокований доступ до сервісу для проходження НМТ.

Зразок заяви

Марія Козловська також розповіла, що робити дітям, які приїхали складати тест з-за кордону:

“Майже у всіх країнах Європи є пункти тестування, учасники можуть зареєструватися на додаткову сесію і скласти тест там”.

За її словами, якщо під час наступної сесії знову виникнуть непередбачувані обставини, то буде призначена ще одна сесія і ВНЗ продовжать термін прийому документів на вступ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору