Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Благовіщенська церква у Коломиї: перехід від московського патріархату, реставрація та столітні ікони | Розмова з о. Андрієм Танасійчуком

Церква Благовіщення Пречистої Діви Марії є найстарішим дерев’яним храмом не тільки Коломиї, але й усієї Галичини. Її побудували ще у 1587 році. Ці стіни пережили різні історичні епохи: за легендою тут молився Богдан Хмельницький.

Інформатор поспілкувався з настоятелем храму отцем Андрієм Танасійчуком та розпитав детальніше про найдавнішу коломийську пам’ятку.

Колись в середині храму був шедевр гуцульського сакрального мистецтва – чотириярусний позолочений іконостас, а також розкішні царські ворота, які були витвором художнього таланту західно-українського маляра-академіста XVIII ст. Теофіла Копистинського. Була у цих намолених стінах і його олійна ікона “Благовіщення”, а в 1885 році там з’явився також твір коломиянина Адама Оджеховського “Вознесіння”. Про це, а також сьогоднішній іконостас, який парафіяни вважають перлиною храму, розповів отець Андрій Танасійчук у нашому відео.

Про темну історію храму також поговорили. До слова, під час останньої більшовицької займанщини, у період з 1987 по січень 1990 року, у церкві діяв музей писанки. Проте згодом церкву передали у тимчасове користування московському патріархату. Відтак її довелось боронили та врешті церкву повернули Коломийській греко-католицькій громаді. Про це також довідався Інформатор.

Під час розмови з настоятелем храму ми порушили тільки найцікавіші питання, на які так хотілося дізнатися відповіді.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору