Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У медзакладах Прикарпаття тимчасово припиняють планові госпіталізації військовозобовʼязаних без погодження з ТЦК

Загальна мобілізація на Прикарпатті триває. Відтак на Раді оборони Івано-Франківської області прийняли рішення – всі чоловіки, віком від 18 до 59 років мають зʼявитися у військкомат.

Інформатор розповідає детальніше.

З інших нововведень: у медзакладах області тимчасово припиняють планові госпіталізації військовозобовʼязаних без погодження ТЦК. Окрім того, на блок-постах будуть затримувати всіх, хто не має документів.

Очільник Коломийської РВА на місцевому телеканалі повідомив:

“Згідно рішення Ради оборони Івано-Франківської області начальникам РВА, міським, селищним головам, керівникам підприємств, установ і організацій необхідно забезпечити:

  • Виявлення військовозобовʼязаних, які проживають/працюють на території обслуговування і НЕ перебувають на військовому обліку та направлення таких громадян до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Таким чином, я думаю, ми маємо можливість покращити ту ситуацію, яка є на сьогоднішній день.
  • Належний персональний військовий облік призовників, військовозобовʼязаних та резервістів. Своєчасне інформування про них ТЦК, а також інформування правоохоронних органів про посадових осіб, громадян, які порушують правила військового обліку. Проведення відповідної розʼяснювальної роботи серед населення щодо виконання громадянами правил військового обліку та вимог наказу начальника Івано-Франківського обласного ТЦК та соцпідтримки про проведення загальної мобілізації.
  • Оповіщення та явку призовників, військовозобовʼязаних та резервістів в разі отримання розпорядження відповідного територіального центру на призовні дільниці, пункти попереднього збору для оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, призову на військову службу та контроль за їх прибуттям, доставку до військових частин, навчальних центрів.”

Тут голова РВА посилається на наказ № 475 Про проведення загальної мобілізації, який видав начальник обласного ТЦК 5 червня 2023 року через продовження воєнного стану.

Іншим важливим питанням є тимчасове припинення планових госпіталізацій пацієнтів-військовозобовʼязаних без погодження із ТЦК відповідно, за словами очільника РВА, до наказу МОЗ № 374. До слова, у наказі, на який посилається голова Коломийської РВА, про такі зміни не йдеться.

Пряма мова Любомира Глушкова:

“Департаменту охорони здоровʼя Івано-Франківської ОВА, керуючись тимчасовими заходами у закладах охорони здоровʼя з метою забезпечення і готовності до надання медичної допомоги постраждалим внаслідок агресії рф проти України, враховуючи ситуацію правового режиму воєнного стану невідкладно підготувати і донести до закладів охорони здоровʼя своє рішення щодо тимчасового припинення планових госпіталізацій пацієнтів-військовозобовʼязаних без погодження з ТЦК. Забезпечити щоденно до 11 години інформування територіального центру за місцем розташування закладу охорони здоровʼя про госпіталізацію військовозобовʼязаних, віком від 18 до 59 років”.

Втім, залишається незрозумілим, що робити у випадку потреби надання невідкладної допомоги.

Комендант області та всі правоохоронні органи Прикарпаття мають забезпечити роботу нарядів поліції на блок-постах. Йдеться також про перевірку документів. А осіб, у яких вони відсутні, дозволено затримувати та доставляти до правоохоронних органів для встановлення їхньої особи.

За словами Любомира Глушкова, це передбачено правовим режимом воєнного стану.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору