Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Бакота – місце, де під водою заховали життя сотні мешканців

Більшість знають про Бакоту, як про неймовірно красиве місце, яке варто відвідати хоча б раз. Втім небагатьом відомо, що Бакота – це колишнє село неподалік Кам’янця-Подільського, яке півстоліття тому затопила радянська влада, щоб збудувати водосховище.

Інформатор вирішив розповісти більше про це місце.

Під час будівництва Новодністровської ГЕС усіх мешканців долини змусили покинути свої домівки та господарства. Усе населення краю вивезли до сусідніх міст. Долину, де розташовувалася Бакота й сусідні села, затопили. Тепер це місце називається Бакотською затокою.

Радянська влада прийняла рішення збудувати ГЕС на Дністрі в 1960-х роках. Переселення місцевих мешканців тривало 8 років, а заповнення долини водою – ще 6 років. Держава тоді компенсувала лише невелику частину витрат, а людям поважного віку, які не мали змоги ні придбати нову домівку, ані побудувати її, держава виділила землю. Влада обіцяла мешканцям, які виселяться, дешеву і безперебійну електроенергію. До середини 1980-х водосховище затопило 63 села, частково або повністю. ГЕС мала постачати воду і до Молдавської РСР. За кілька років срср розпався.

Сьогодні Дністровське водосховище визнається як найкраще природне місце України в номінації “7 природних чудес”. Його довжина – 200 км, заплава ж простягається на 1590 га. Тут можна побачити чимало туристів, адже Бакота є чи не в кожній добірці найкрасивіших місць України. Проте кожному з них варто знати, що сотні людей втратили тут свій дім та частинку життя.

Джерело: Ukraїner

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору