Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мешканці Коломийщини можуть отримати калію йодид безкоштовно

Бути готовим до всього – така задача сьогодення в Україні. Департамент охорони здоров’я передав препарати калію йодиду на первинну медико-санітарну службу громади та району. Їх у потрібних дозах безоплатно видає вам ваш сімейний лікар, терапевт чи педіатр разом із пам’яткою, як примати і у яких випадках.

Інформатор дізнавався деталі.

В разі потреби калію йодид повинен бути у ваші сімейній аптечці.

Але приймати його без офіційного оголошення про радіаційну аварію або вибух заборонено!

Також людям, страшим 40 років калій-йодид приймати не варто. Щитовидна залоза у цьому віці просто фізично не чутлива до радіоактивного йоду.

Разом із препаратом лікарі видають пам’ятку про те, у яких дозах, як і у якому випадку ці ліки приймати.


Коломийський міський центр первинної медико-санітарної допомоги зібрав загальні рекомендації, як діяти в разі ядерного забруднення:

1. Залишайтеся вдома або у безпечному закритому приміщенні. Закрийте вікна, двері та всі вентиляційні отвори, щоб уникнути проникнення радіоактивного матеріалу. Уникайте виходу на вулицю, якщо це необхідно, застосовуйте захисні засоби, такі як респіратори або маски, що фільтрують повітря.

2. Увімкніть радіо, телевізор або інші інформаційні засоби та слідкуйте за офіційною інформацією. Слухайте місцеві органи влади або уповноважених експертів, які надають інструкції та актуальну інформацію про поточну ситуацію. Дотримуйтесь вказівок щодо евакуації, якщо такі будуть видані.

3. Уникайте вживання їжі та води з підозрілим радіаційним забрудненням. Знову ж таки дотримуйтесь інформації та рекомендацій стосовно безпечного вживання їжі та води, які надаються місцевими органами влади.

4. Зберіть елементи першої допомоги та медичні засоби: маючи на увазі можливість обмеженого доступу до медичних послуг, збереження невеликого запасу медичних засобів та ліків може бути корисним. Про склад базової домашньої аптечки ви завжди можете запитати у вашого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

5. Дотримуйтеся гігієнічних заходів: уникайте прямого контакту з будь-якими матеріалами, які можуть бути забруднені радіоактивним матеріалом, ретельно мийте руки з милом та водою.

6. Допомагайте один одному: створіть мережу підтримки з родиною, сусідами та співробітниками для обміну інформацією, допомоги та підтримки.

Важливо пам’ятати, що ці кроки є загальними рекомендаціями, а конкретні дії можуть варіюватися в залежності від регіону, типу аварії та інших факторів.
Зберігаємо спокій та віримо у ЗСУ!

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору