Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свято Івана Купала чи Івана Хрестителя? | Думка священника

Вже завтра, 7 липня, українці і не тільки відзначатимуть свято Івана. Проте одні Хрестителя, а інші Купала. Чому Різдво Іоана Хрестителя має велике значення для кожного християнина? Чи є у нього зв’язок з ворожіннями, пошуками папороті та стрибками через багаття?

Інформатор поспілкувався з отцем Володимиром Гуменюком з Святомихайлівського собору та розбирався у цьому питанні.

Пророк Іван Хреститель належить до нечисленної групи святих, яких Церква вшановує не тільки у день їхньої смерті – відходу до вічності, а й у день їхнього народження. Причиною цього є їхня особлива роль в історії спасіння. Так Іван Хреститель завдяки своїй пророчій місії став своєрідним містком на межі двох Завітів, замкнув період Старого Завіту і відкрив Новий Завіт, еру сповнення Божих обітниць спасіння людського роду, об’явивши народові і вказавши особисто у ріці Йордані на Ісуса Христа – Спасителя людського роду.

Роздумуючи над народженням Івана Хрестителя, звернімо увагу на його батьків – Захарія і Єлисавету. Різдво Івана Предтечі можна до певної міри назвати плодом святості його батьків – їхньої твердої віри і витривалої молитви. “Вони були обоє справедливі перед Богом і виконували всі заповіді та накази Господні бездоганно” – зазначає Євангелист Лука.

У час, коли ми святкуємо Різдво Івана Хрестителя, наш народ у дохристиянських часах відзначав свято Івана Купала. Купало – це поганський бог. Саме тому різні старообрядові ритуали, які пов’язані з цим поганським святом, не властиві нам – християнам.Дорогі батьки, молоде, слід поставити собі запитання, хто ми і що святкуємо! Чи ми часом не повертаємося до поганських часів? Ми є християни і відповідно цього маємо святкувати. Скільки стається страшних випадків саме цієї ночі через так звані “святкування”. Ми як християни зобов’язані боротися з такими проявами поганства, особливо тепер у часі війни, коли наші воїни виборюють кожний клаптик нашої землі. Нам так потрібна перемога, тому ми просто зобов’язані відкинути зло і перестати займатися різними дурницями. Сьогодні перед нами постать Івана Хрестителя, який закликає до покаяння, навернення: “Покайтеся, бо царство Боже близько”. Якщо ми хочемо миру, достатку і справжнього щастя – воно тільки у Христі Ісусі, який чекає нас у храмі і саме перед ним ми повинні прихилити свою голову.

Часто молоді люди платять дорогу ціну за це поганське святкування. Тому порада проста: проведімо цей день святкуючи по-християнськи. Візьмімо участь у Святій Літургії, щоб ніяке зло не могло торкнутися наших сердець. Слід пам’ятати, що живемо не тільки для себе, але для Бога і Батьківщини, яка на сьогоднішній день особливо потребує наших молитов.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Спілкувалася Вікторія Ровенчук

Нагору