Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Викладачі й студенти коледжу в Коломиї виступають проти реорганізації

6 липня колектив Коломийського індустріально-педагогічного фахового коледжу висловили незгоду із рішенням реорганізувати цей заклад освіти. Кажуть, тут планують розмістити релокований вищий навчальний заклад. Директора повідомили два дні тому. Наразі очікують приїзду заступника голови Івано-Франківської ОВА.

Інформатор був, бачив і з вами ділиться.

Цей коледж (колись ПТУ №10) готує слюсарів, зварювальників, будівельників, плиточників, малярів-штукатурів та майстрів по дереву.

Створений ще в радянські часи – 1966 року запрацював як освітній заклад, а у це приміщення на вул. Лисенка перебралися 1972 року.

Підтримували приміщення навчальних класів, майстерень та їдальні самі: студенти з викладачами проводили ремонти, виготовлення нових дверей, зварювальні роботи та інше.

Зараз тут навчається біля пів тисячі студентів, заяви на наступний навчальний рік подало понад 100 абітурієнтів.

Працює у коледжі біля 70 викладачів і близько 30 техпрацівників. Деякі – від року відкриття навчального закладу.

4 липня директор був повідомлений про зміни, що чекають на коледж: в рамках реорганізації викладачів та студентів мають розприділити по інших навчальних закладах Коломиї.

Ясна річ, проти і колектив, і студенти. Проте пріоритети розкладає область, адже фінансується заклад з обласного бюджету по освітній субвенції.

Що буде з працівниками?

“Треба починати з того, що офіційного документу немає ніякого на ці всі рухи, – каже Микола Вінтоняк, директор індустріально-педагогічного фахового коледжу. – Це була просто усна розмова з директором департаменту і він малював, яка ситуація нас чекає, яке буде майбутнє”.

Обурення педагогів директор розуміє і наголошує, що специфіка цього закладу – це ступенева освіта. Додає:

“Тобто ми готуємо освітньо-професійний рівень – кваліфікований робітник і наступний ступінь – це фаховий молодший бакалавр, майстер виробничого навчання, знову ж таки для системи профтехосвіти західного регіону. Заклад єдиний у західному регіоні такого типу”.

Куди планують перевести студентів?

“Групи кваліфікованих працівників переходять до ВПУ №14, – коментує Микола Вінтоняк, – разом з майстрами виробничого навчання і викладачами, які викладають на відділенні підготовки виробничих кадрів. Але це знову ж таки нонсенс, адже у нас немає жодного викладача, який би мав навантаження педагогічних на відділенні підготовки кваліфікованих працівників, тобто він має частину годин на відділенні підготовки кваліфікованих робітників, а частину має на відділенні професійної та технологічної освіти.

Наступний крок у баченні департамент – це фаховий молодший бакалавр. Що ми маємо входити з двома спеціальностями – це є трудове навчання та технології, і професійна освіта за спеціалізаціями маємо входити у структуру Прикарпатського університету і, покидаючи нашу рідну альма-матер, переходити у приміщення інституту тут поруч. Разом з інженерно-педагогічними та іншими працівниками. Знову ж таки нонсенс у тому, що контингент даного відділення +- 200 студентів. Само собою зрозуміло, що більшість інженерно-педагогічних працівників лишиться без роботи”.

Загальні збори з колективом планувалися на 7 липня. Проте сьогодні викладачі, студенти і випускники підготували звернення до Президента та Кабінету Міністрів України і збирали підписи. Відтак нині по обіді оза повідомленням з області очікують приїзду заступника голови Івано-Франківської ОВА.

Інформатор триматиме ситуацію довкола індустріально-педагогічного коледжу в увазі, свої думки з приводу реорганізації закладу надсилайте нам на пошту kl.informator@gmail.com

Як все відбувалося, дивіться у відео.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору